Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Properties of Ginkgo biloba L.: Antioxidant Characterization, Antimicrobial Activities, and Genomic MicroRNA Based Marker Fingerprints

Tytuł:
Properties of Ginkgo biloba L.: Antioxidant Characterization, Antimicrobial Activities, and Genomic MicroRNA Based Marker Fingerprints
Autorzy:
Kačániová, Miroslava
Terentjeva, Margarita
Rovna, Katarína
Ivanišová, Eva
Kowalczewski, Przemysław Łukasz
Žiarovská, Jana
Ražná, Katarina
Stričík, Michal
Vukovic, Nenad
Hlavačková, Lucia
Sawinska, Zuzanna
Data publikacji:
2020-04-27
Wydawca:
MDPI
Słowa kluczowe:
Ginkgo biloba
antimicrobial activity
polyphenols
microRNA
microRNA-based markers
antioxidant
flavonoids
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
14220067
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/20930  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to characterize extracts from the leaves of Ginkgo biloba L. from selected Slovakian localities in terms of the content of bioactive constituents, antioxidants and their antimicrobial properties. The results indicated that the content of antioxidants was sample-specific, and this specificity was statistically significant. Ginkgo biloba L. from the locality of Košice had the best activity determined by the free radical scavenging activity (DPPH) (1.545 mg Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC)/g fresh matter (FM)) as well as the molybdenum-reducing antioxidant power (35.485 mg TEAC/g FM) methods. The highest content of total polyphenols (2.803 mg gallic acid equivalent (GAE)/g FM) and flavonoids (4.649 μg quercetin equivalent (QE)/g FM) was also detected in this sample. All samples of G. biloba leaf extracts showed significant antimicrobial activity against one or more of the examined bacterial species, and Staphylococcus aureus subsp. aureus CCM 2461 was found to be the most susceptible (minimal inhibition concentration MIC50 and MIC90 values of 64.2 and 72.2 µg/mL, respectively). Based on the results it was concluded that Ginkgo biloba L. extracts can be used as antimicrobial and antioxidant additives. Selected miRNA-based molecular markers were used to examine the environmental adaptability of Ginkgo biloba L. An almost-complete genotype clustering pattern based on locality was determined in the analysis that involved a species-specific gb-miR5261 marker. Morphologically specific exemplar, cv. Ohatsuki, was excluded.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies