Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Partial wheat flour replacement with gluten-free flours in bread - quality, texture and antioxidant activity

Tytuł:
Partial wheat flour replacement with gluten-free flours in bread - quality, texture and antioxidant activity
Autorzy:
Radzikowska, Dominika
Duda, Adamina
Kowalczewski, Przemysław Łukasz
Jeżowski, Paweł
Data publikacji:
2019-12-01
Wydawca:
Slovak University of Agriculture in Nitra
Słowa kluczowe:
gluten-free flours addition
antioxidant properties
texture
bread quality
crumb structure
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
13385178
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/20990  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Consumers are increasingly looking for products in which gluten is not present or its content has been reduced by the conversion of conventional raw materials to gluten-free. The influence of the partial wheat flour replacement (from 10% to 40%) with gluten-free flours from amaranth, quinoa and millet on bread properties, including texture and crumb structure of the final product, as well as antioxidant potential and consumer acceptance were evaluated. The effect of replacement on pasting properties of flours mix was determined as well. It was found that the increased addition of millet and quinoa flours resulted in an increased maximum viscosity, whereas adding amaranth flour exerted an opposite effect. The wheat flour replacement influenced the colour of the product reducing its lightness and shifting colour balances as well. Due to a lower content of gluten proteins in the bread formulation the firmness of the crumb increased. Wholemeal flours are good source of antioxidants, antioxidant activity increased with a higher proportion of gluten-free flours.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies