Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Modulating effects of steviol and steviol glycosides on adipogenesis, lipogenesis, glucose uptake and insulin resistance in 3T3-L1 adipocyte model

Tytuł:
Modulating effects of steviol and steviol glycosides on adipogenesis, lipogenesis, glucose uptake and insulin resistance in 3T3-L1 adipocyte model
Autorzy:
Kowalska, Katarzyna
Olejnik, Anna
Zielińska-Wasielica, Joanna
Krejpcio, Zbigniew
Kurek, Jakub Michał
Data publikacji:
2022-06-06
Wydawca:
Elsevier
Słowa kluczowe:
lipogenesis
steviol
insulin-resistance
stevioside
rebaudioside A
adipogenesis
stevia
hypertrophic adipocytes
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
17564646
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/21570  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Stevia rebaudiana Bertoni is famous for sweetness due to the content of steviol glycosides (SG). This study aimed to determine the effect of SG (stevioside, rebaudioside A) and steviol on adipogenesis and lipogenesis in the 3T3- L1 model. Test compounds were also analysed for their ability to affect glucose uptake in hypertrophied insulin- resistant 3T3-L1 adipocytes. The most active compound in modulating adipogenesis, lipogenesis and insulin resistance was steviol, SG metabolism product. Steviol (10 μM, 100 μM) significantly down-regulated the expression of adipogenic transcription factors (PPARγ, C/EBPα, SREBP1) and lipogenic genes (FAS, aP2, LPL), which caused decreased lipid accumulation and triglyceride content in adipocytes. Treatment of insulin-resistant adipocytes with steviol (1 μM) and stevioside (1 μM, 10 μM) increased GLUT-4 transcript level and improved glucose uptake. Steviol also lowered resistin gene expression, which may mitigate insulin resistance in hyper- trophied adipocytes. This study promotes SG as potential health-promoting ingredients in low-calorie functional foods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies