Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antimicrobial effects of Rosemary essential oil with potential use in the preservation of fresh fruits and vegetables

Tytuł:
Antimicrobial effects of Rosemary essential oil with potential use in the preservation of fresh fruits and vegetables
Autorzy:
Galovičová, Lucia
Kačániová, Miroslava
Čmiková, Natália
Schwarzová, Marianna
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Slovak University of Agriculture in Nitra
Słowa kluczowe:
yeasts
pears
potatoes
bacteria
kohlrabi
in situ antimicrobial activity
apple
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
13385259
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/23005  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Different uses of Rosmarinus officinalis are known, and its volatile essential oil (EO) possess extensively investigated biologicalproperties, such as antioxidant, anti-inflammatory, antiproliferative, anticancer, antiviral, antimicrobial, hepatoprotective, neuroprotective, nephroprotective, antiulcer, and many others. The aim of our study was evaluating of antimicrobial activity ofR. officinalis essential oil in vapor phase on apples, pears, kohlrabi, and potatoes. Fruits and vegetables models were tested with Gram-positive bacteria, Gram-negative bacteria, and yeasts. Together four bacterial strains (Salmonella enterica subsp. enterica, Yersinia enterocolitica, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus subsp. aureus) and four yeasts (Candida albicans, C. glabrata,C. krusei, and C. tropicalis) were tested in situ analyses. The most effective influence has ROEO has the most effective influence on apples model against bacteria Enterococcus faecalis, and C. glabrata, on pears model Salmonella enterica and C. glabrata, onpotatoes Yersinia enterocolitica, and C. glabrata, and on kohlrabi model Y. enterocolitica, and C. albicans. The most effective in all food models was concentration 500 μL.L-1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies