Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Selective transformations of friedelanes isolated from cork smoker wash solids

Tytuł:
Selective transformations of friedelanes isolated from cork smoker wash solids
Autorzy:
Yaghoobi Anzabi, Mohadese
Cmoch, Piotr
Luboradzki, Roman
Pakulski, Zbigniew
Data publikacji:
2024
Wydawca:
Elsevier
Słowa kluczowe:
black wax
functionalization of friedelane
reduction of friedelin
cork smoker wash solids
reduction of 3-acetoxyfriedel-3-en-2-one
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
0039128X
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/23233  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Friedelin (1) and 3-acetoxyfriedel-3-en-2-one (4), commonly known as friedelane triterpenoids, have been isolated from cork smoker wash solids (also known as black wax) on a multi-gram scale. These compounds are valuable starting materials for the synthesis of new friedelane derivatives. Stereoselective reduction of friedelin by treatment with LiAlH4, sodium, or catalytic hydrogenation results in the formation of both isomers of friedelinol (5 and 7) in excellent yields. Similarly, the reduction of 3-acetoxyfriedel-3-en-2-one gave epi-cerin (14) and a series of isomeric 2,3-diols or α-hydroxyketones. These transformations provide the most straightforward and convenient methods for the synthesis of A-ring functionalised friedelane derivatives using easily accessible starting materials.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies