Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Monosaccharide composition and degree of acetylation of non-cellulosic cell wall 1 polysaccharides and their relationship to apple firmness

Tytuł:
Monosaccharide composition and degree of acetylation of non-cellulosic cell wall 1 polysaccharides and their relationship to apple firmness
Skład monosacharydów i stopień acetylacji polisacharydów niecelulozowej ściany komórkowej 1 oraz ich związek z jędrnością jabłek
Autorzy:
Cybulska, Justyna
Pękala, Patrycja
Szymańska-Chargot, Monika
Zdunek, Artur
Data publikacji:
2025-04-01
Wydawca:
Elsevier
Słowa kluczowe:
pectin
acetylated polysaccharides
plant cell wall composition
firmness
apple
hemicellulose
Źródło:
Food Chemistry
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
03088146
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/25327  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The firmness of the two apple varieties: Idared and Pinova was similar during ripening, while it decreased significantly during 3-month storage only for Idared. Pectin-rich fractions were isolated from apple flesh tissue: water-soluble pectin (WSP), imidazole-soluble pectin (ISP), and hemicellulose-rich fractions: natively acetylated hemicelluloses (LiCl-DMSO), deacetylated hemicelluloses (KOH). It was shown that the degree of acetylation (DAc) of the hemicelluloses fraction (LiCl-DMSO) increased during apple ripening and storage, with higher values for Idared. Furthermore, the DAc of the hemicellulose fraction (LiCl-DMSO) was shown to be negatively correlated with apple firmness, and thus, among other factors, the effect of the degree of acetylation of hemicelluloses on fruit softening during storage. In the WSP and ISP, galacturonic acid content increased during ripening and storage of apples, which also showed a correlation with firmness. A higher content of linear pectin was recorded for Idared, while the contribution of hamnogalacturonans was higher for Pinova.

The deposited file is a preprint of the article Patrycja Pękala, Monika Szymańska-Chargot, Justyna Cybulska, Artur Zdunek, Monosaccharide composition and degree of acetylation of non-cellulosic cell wall polysaccharides and their relationship to apple firmness, Food Chemistry, Volume 470, 2025, 142639.

National Science Centre, Poland - Project nr 2020/39/B/NZ9/00241.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies