Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diet-induced obesity influences atherogenic indices and increases risk of cardiovascular disease in male Wistar rats

Tytuł:
Diet-induced obesity influences atherogenic indices and increases risk of cardiovascular disease in male Wistar rats
Autorzy:
Kwarteng, Joseph Kofi
Laing, Edwin
Data publikacji:
2025
Wydawca:
Medical University of Gdańsk
Słowa kluczowe:
obesity
atherogenic index
coronary risk ratio
high fat diet
dyslipidemia
Źródło:
European Journal of Translational and Clinical Medicine
Język:
polski
ISBN, ISSN:
26573148
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/26027  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Background: Relationship between obesity and cardiovascular diseases is complex. This study aimed to evaluate the correlation between diet-induced obesity and atherogenic indices. Material and methods: Two groups of 8-weeks old male Wistar rats (170 ± 15 g) were fed with normal chow and high fat diet (HFD) respectively ad libitum for 10 weeks. Body mass index (BMI), adiposity index, serum lipid profile and atherogenic indices were measured. Associations between lipidemic indices, BMI and atherogenic indices were evaluated. Results: The group fed with HFD only had significantly increased BMI (0.7630 ± 0.083, p = 0.0065). Serum TG (p < 0.01), LDL-c (p = 0.017), VLDL-c (p < 0.01), and total cholesterol (p = 0.035) were significantly elevated among the animals with relatively higher BMI (BMI > 0.0.71 g/cm2). There was a significant positive linear association of BMI with most of the atherogenic indices investigated: coronary risk ratio (CRR) (OR 48; 95% CI 4.993, 461.50; p < 0.001), atherogenic index (AI) (OR 1.0; 95% CI = 2.56, 229.57; p < 0.001) and atherogenic coefficient (AC) (OR 65.0; 95% CI 6.68, 648.26; p < 0.001). Conclusions: Consumption of HFD induces hyperlipidemia and increase the risk of coronary artery diseases by increasing the atherogenic indices.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies