Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Red-Light-Induced Cysteine Modifications Suitable for Protein Labeling

Tytuł:
Red-Light-Induced Cysteine Modifications Suitable for Protein Labeling
Autorzy:
Ho, Tina-Thien
Wdowik, Tomasz
Gryko, Dorota
Fedorov, Egor
Stulz, Eugen
Duriez, Patrick
Data publikacji:
2025
Wydawca:
American Chemical Society
Słowa kluczowe:
bioconjugation
thiol–ene reaction
porphyrin
proteins
cysteine
red light
photocatalysis
Źródło:
ACS Organic & Inorganic Au
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
2694247X
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/26050  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The naturally low abundance of cysteine in proteins, combined with its propensity to undergo thiol–ene reactions, makes it a preferred amino acid for various bioconjugations. However, most of these methods rely on the use of UV radiation, radical initiators, or heavy-metal-based photocatalysts, which limits their applicability in complex biological environments. Herein, we report a photocatalyzed thiol–ene radical reaction that overcomes these limitations by employing a porphyrin-based photocatalyst and low-energy red light. This method operates under mild reaction conditions and can be expanded to a cysteinyl desulfurization reaction. As this approach proceeds in aqueous media and facilitates selective transformations of both simple free cysteine and cysteine residues within complex protein, it significantly expands the existing toolbox for cysteine bioconjugation.

National Science Centre Poland (MAESTRO UMO-2020/38/A/ST4/00185); European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under the Maria Skłodowska-Curie grant agreement no. 956070.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies