Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Nawożenie oceanów żelazem

Tytuł:
Nawożenie oceanów żelazem
Autorzy:
Marciniak, Konrad
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Oddział PAN w Gdańsku
Słowa kluczowe:
ochrona środowiska morskiego
morskie badania naukowe
prawo morza
Konwencja Narodów Zjednoczonych o prawie morza
Język:
polski
ISBN, ISSN:
08607338
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/3552  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Drugim największym naturalnym pochłaniaczem emisji gazów cieplarnianych są oceany. Jednym ze sposobów redukcji atmosferycznych gazów cieplarnianych jest nawożenie oceanów żelazem. Polega ono na wprowadzeniu związków żelaza (ale także azotu lub fosforu) do wód oceanu, co ma stymulować gwałtowny wzrost fitoplanktonu. Ten z kolei ma pochłonąć dwutlenek węgla i – opadając na dno morskie – doprowadzić do jego zmagazynowania w oceanach. Artykuł poświęcony jest analizie prawnej nawożenia oceanów żelazem (zwłaszcza z perspektywy Konwencji NZ o prawie morza oraz Konwencji o zapobieganiu zanieczyszczania mórz przez zatapianie odpadów i innych substancji z 1972 r. (tzw. Konwencja londyńska) oraz Protokołu z 1996 r. do tej Konwencji), które jednak budzi wątpliwości naukowe, środowiskowe oraz prawne. Autor artykułu wskazuje, że nawożenie żelazem nie ma długiej historii, a pełna jego ocena nie jest obecnie możliwa. Metoda może być dopuszczona jedynie jako projekt naukowy.

Konrad Marciniak

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies