Tytuł pozycji:
Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 3
- Tytuł:
-
Stan polskiej gospodarki żywnosciowej po przystapieniu do Unii Europejskiej. Raport 3
- Autorzy:
-
Staszczak, Anna
Świetlik, Jan
Małkowski, Jan
Urban, Roman
Rogulska, Katarzyna
Zalewski, Aldon
Rosiak, Ewa
Zdzieborska, Maria
Guzewicz, Wacław
Zawadzka, Danuta
Pietrzak, Michał
Drożdż, Jadwiga
Nosecka, Bożena
Zięba, Stanisław
Rowiński, Janusz
Judzińska, Agnieszka
Mieszkowska, Lucyna
Józwiak, Wojciech
- Data publikacji:
-
2006
- Wydawca:
-
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
- Słowa kluczowe:
-
wskaźnik ekonomiczny
spożycie
przemysł rolnospożywczy
przemysł mięsny
mleczarstwo
przemysł mleczarski
przemysł olejarski
Unia Europejska
analiza ekonomiczna porównawcza
wielkość produkcji
żywność
gospodarka żywnościowa
rolnictwo
przemysł owocowowarzywny
przemysł cukrowniczy
- Język:
-
polski
- ISBN, ISSN:
-
8389666731
- Linki:
-
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/4682  Link otwiera się w nowym oknie
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kamila Sobiecka
Seria: Program Wieloletni 2005-2009. Ekonomiczne i Społeczne Uwarunkowania Rozwoju Polskiej Gospodarki Żywnościowej po Wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, nr 45
Makroekonomiczne i rynkowe uwarunkowania rozwoju gospodarki żywnościowej. Popyt na żywność i inne produkty przetwórstwa rolnego. Tendencje rozwojowe rolnictwa i przemysłu spożywczego. Stan ekonomiczny rolnictwa i przemysłu spożywczego. Poziom spożycia żywności w Polsce na tle UE. Stan głównych działów polskiej gospodarki żywnościowej na tle UE. Sektor zbożowo-paszowy, mleczarski, mięsny, cukrowniczy, olejarski. Główne problemy sektora żywnościowego w Polsce. Analiza strategiczna wybranych sektorów polskiego przemysłu spożywczego: zbożowego, mleczarskiego, mięsnego. Analiza strategiczna sektora owocowo-warzywnego (SWOT).