Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polish food sector 5 years after the accession

Tytuł:
Polish food sector 5 years after the accession
Autorzy:
Kowalski, Andrzej
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
wskaźnik ekonomiczny
sektor rolno-przemysłowy
konkurencyjność
agrobiznes
pomoc rozwojowa
fundusze strukturalne
integracja
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
00441600
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/5778  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kamila Sobiecka

Po akcesji do UE polscy producenci żywności dobrze wykorzystują szanse jakie powstały w wyniku otwarcia dużego rynku europejskiego. Scharakteryzowano sytuację ekonomiczną agrobiznesu po akcesji, w tym dane o: indeksie cen produktów rolnych i żywności, wskaźniki inflacji, dochodach i dopłatach, w sektorze gospodarstw rolnych i środkach publicznych (krajowych i unijnych) wypłaconych z 4 programów pomocowych (SAPARD, PROW 2004-2006, SPO, PROW 2007-2013). Stwierdzono, że skuteczne konkurowanie na JRE utrudnia niski poziom koncentracji produkcji rolniczej i przetwórstwa, niska wydajność pracy w przemyśle spożywczym oraz mało efektywny marketing i promocja. Stworzenie stałych przewag konkurencyjnych wymaga rynkowo zorientowanych i wysokotowarowych gospodarstw rolnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies