Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś

Tytuł:
Twaróg i ser smażony – wczoraj i dziś
Autorzy:
Makowska, Agnieszka
Chudy, Sylwia
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Uniwersytet Łódzki, Interdyscyplinarny Zespół Badania Wsi
Słowa kluczowe:
kulinarne dziedzictwo
twaróg
ser smażony
produkcja
konsumpcja
Język:
polski
ISBN, ISSN:
1506 6541
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/6770  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zarówno twaróg jak i ser smażony wytwarzany zgodnie przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszy się w Polsce ogromnym popytem. Z roku na rok przybywa konsumentów tych produktów także poza granicami kraju, głównie w Niemczech. Początki przerobu mleka na ziemiach polskich datuje się już na początek VI w.p.n.e. Pierwszym produktem pochodzącym z przerobu mleka był twaróg. W XVIII wieku rolnicy pochodzących z obszaru Niemiec i Holandii zapoczątkowali w Wielkopolsce smażenie dojrzałego twarogu. Analizując dane produkcji twarogu można stwierdzić, że od roku 1945 do 2013 przemysłowa produkcja rosła (z wyjątkiem załamania po 1990), a eksport twarogów zapoczątkowany 1958 roku trwa do dziś. Pierwsze wzmianki na temat przemysłowej produkcji sera smażonego dotyczą roku 1961 i odnajdujemy je w czasopiśmie „Przegląd Mleczarski” z roku 1971. Dla ocalenia od zapomnienia polskiego dziedzictwa kulinarnego powstała na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi lista produktów tradycyjnych. Znajduje się na niej 66 produktów mlecznych w tym kilkanaście twarogów i 5 serów smażonych (w województwach: wielkopolskim, opolskim, śląskim, pomorskim i podkarpackim). Kultywowanie kulinarnych tradycji pozwalana na zachowanie polskiej tożsamości i odnalezienie się w czasie wszechobecnej globalizacji.

Sylwia Chudy

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies