Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Qualitative Determinants of Companies From Wig-Food Index

Tytuł:
Qualitative Determinants of Companies From Wig-Food Index
Kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy
Autorzy:
Firlej, Krzysztof
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu
Słowa kluczowe:
konkurencyjność
agrobiznes
przemysł spożywczy
capital market
food industry
agriculture
competitiveness
rynek kapitałowy
agribusiness
rolnictwo
Język:
polski
ISBN, ISSN:
15083535
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/6838  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Please visit: http://krzysztoffirlej.pl/;

W artykule zaprezentowano kwalitatywne determinanty konkurencyjności spółek z indeksu WIG-Spożywczy, których uwzględnienie i przezwyciężenie w bieżącym funkcjonowaniu spółek niewątpliwie przyczyni się do nowoczesnego rozwoju polskiego przemysłu spożywczego. Szybki wzrost eksportu polskich produktów rolno-spożywczych zachęca przedsiębiorstwa branży spożywczej do coraz większych inwestycji dla zdobycia lepszej pozycji konkurencyjnej, nie tylko na krajowym, ale również międzynarodowym rynku.

Krzysztof Firlej

The main aim of this paper is to present the most WIG-food important determinants of industry companies competitiveness, guoted at Warsaw Stock Exchange index. The determinants presented are believed to be main causative agents of the changes taking place in many dimensions of economic life and their influence is believed to be noticeable and essentially justified. The most important determinants of competitiveness are: the demand on food, the state and level of human capital, the financing and crediting of development and the surcharges from European Union budget and central budget, the prices on agricultural resources and food products in Poland and in the world, milk quotas and their consequences for Poland, investments of agricultural producers and the influence of product quality on its competitiveness. The exact identification, notion and overcome of these determinants during the current companies functioning can allow for modern development of Polish food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies