Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności

Tytuł:
Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności
Autorzy:
Wiatrak, Andrzej Piotr
Firlej, Krzysztof
Juchniewicz, Małgorzata
Szczepaniak, Iwona
Rowiński, Janusz
Cebulak, Tomasz
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
GPW w Warszawie
strategie rozwoju przedsiębiorstw
gospodarka oparta na wiedzy
przemysł spożywczy
agribusiness cells
korzyści konkurencyjne w agrobiznesie
agricultural prosperity
rolnictwo
competitive advantages in agribusiness
kapitał ludzki
analiza przestrzenna
agribusiness development programming
organizational conditions
comparative analysis
growth factors
food industry
Warsaw Stock Exchange
diagnoza rozwoju przedsiębiorstw
classification of quality companies
aspekty strategiczne rozwoju
łańcuch żywnościowy
knowledge-based economy
determinanty rozwoju
badania diagnostyczne
endogenous determinants of development
koniunktura rolna
human capital
spatial analysis
wspólna polityka rolna
rozwój przemysłu
międzynarodowe strategie rozwoju
metody scenariuszowe
cele strategiczne
system gospodarki żywnościowej
agricultural commodity prices
departments of agribusiness
ogniwa agrobiznesu
gospodarka rynkowa
ceny surowców rolnych
dynamic analysis
agrobiznes
scenario methods
development of industry
ewolucja sektora agrobiznesu
CAP
evolution of agribusiness sector
metody i techniki badawcze sektora agrobiznesu
common agricultural policy
agribusiness
endogeniczne determinanty rozwoju
czynniki rozwoju
food chain
analiza porównawcza
profil ekonomiczny przemysłu rolno-spożywczego
instytucjonalne uwarunkowania konkurencyjności
market economy
strategic objectives
uwarunkowania rozwoju
strategic aspects of development
agri-food sector
diagnosis of business development
klasyfikacja jakościowa firm
agriculture
programowanie rozwoju agrobiznesu
economic profile of agri-food industry
działy agrobiznesu
uwarunkowania organizacyjne
international development strategies
analiza dynamiczna
determinants of development
sektor rolno-spożywczy
institutional determinants of competitiveness
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788360798799
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/7313  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w dobie pełnego członkostwa Polski w strukturach rynku rolnego Unii Europejskiej muszą być podparte celowo skonstruowaną metodyką programowania. Powinna ona zawierać w swoich analizach studia prospektywne, w których na pierwszy plan wysuwane są scenariusze rozwoju scalające próbę określenia przyszłych warunków ograniczających zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Analiza stanu funkcjonowania przemysłu (aktualnego status quo) jest fazą wstępną do rozpoznania możliwej egzystencji w przyszłości oraz zastosowania przekształceń restrukturyzacyjnych umożliwiających bezproblemową adaptację do warunków kreowanych przez rynek. Opracowanie scenariuszy wskaże możliwości w zakresie osiągania korzyści ekonomicznych oraz ograniczania strat i kosztów. W celu przeprowadzenia analizy poziomu rozwoju przedsiębiorstw przemysłu spo- żywczego, sporządzono listę kryteriów typologicznych opisujących następujące czynniki makrootoczenia i mikrootoczenia, warunkujące konkurencyjność tych przedsiębiorstw. W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki badań na temat wpływu otoczenia zewnętrznego na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Badania zostały przeprowadzone w pięciu największych branżach przemysłu spo- żywczego, do których zaliczono: branżę owocowo-warzywną, mięsną, mleczarską, zbożową i cukierniczą. Za pomocą analizy scenariuszowej dla każdej z branż wykonano badanie czynników i trendów w analizie scenariuszowej makro- i mikrootoczenia przedsiębiorstw przemysłu spożywczego. Na tej podstawie zostały sporządzone wykresy burzliwości makro- i mikrootoczenia dla wszystkich branż na 2008 rok. W ten sposób pokazano, które z czynników otoczenia wpływać będą znacząco na rozwój i konkurencyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w 2008 roku w omawianych branżach, które będą je stabilizować, a które z nich nie będą miały na to większego wpływu.

Krzysztof Firlej

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies