Tytuł pozycji:
Wybrane zachowania żywieniowe i sposób żywienia gimnazjalistów warszawskiego Ursynowa
Okres dorastania sprzyja kształtowaniu i utrwalaniu zachowań żywieniowych, których skutki mogą wpływać na stan zdrowia w kolejnych latach życia. Sposób żywienia nastolatków cechuje mnogość błędów żywieniowych, niekiedy już mocno utrwalonych, a powtarzane złe nawyki i zwyczaje żywieniowe mogą w przyszłości skutkować chorobami cywilizacyjnymi na tle wadliwego żywienia. Cel: Poznanie zwyczajów żywieniowych młodzieży gimnazjalnej oraz ocena potencjalnych zagrożeń wynikających z nieprawidłowych nawyków w tym zakresie. Materiał i metody: Materiałem do badań były dane uzyskane na podstawie autorskiego kwestionariusza zawierającego pytania z zakresu zasad racjonalnego żywienia i zachowań żywieniowych. Badaniem objęto 200 losowo wybranych uczniów ostatniej klasy w sześciu gimnazjach warszawskiego Ursynowa, którzy odbyli zajęcia z dietetykiem w ramach realizacji programu edukacyjnego „Zdrowy uczeń”, zleconego przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy. Wyniki: Swoje odżywianie jako dobre oceniło 45% respondentów, a jako złe – 8% badanych. Najczęściej młodzież spożywała 3 lub 4 posiłki dziennie (79%), 5 posiłków dziennie – tylko 5%. Niepokojącym zjawiskiem jest niejadanie śniadań przed wyjściem do szkoły. W ten sposób postępuje aż 37% ankietowanych. Niepokój może także budzić niedoborowa podaż produktów mlecznych w grupie badanej młodzieży. Znaczący odsetek badanych (65%) nie spożywa mleka i jego przetworów w zalecanych ilościach. Równie niekorzystnym trendem jest niskie spożycie warzyw i owoców (70% nie je warzyw i owoców w zalecanych ilościach). Ryby w diecie respondentów pojawiają się sporadycznie. Najczęstszą odpowiedzią (80% respondentów) była deklaracja jedzenia ryb 1–2 razy w miesiącu. Produkty zbożowe z pełnego przemiału co najmniej raz dziennie spożywa niespełna 55% respondentów. Istotny problem stanowi jedzenie słodyczy (75% spożywa słodycze codziennie) oraz regularne picie słodkich napojów (55%). Z deklaracji badanych wynika, że prawie co piąty z nich (18%) spożywa tego typu żywność co najmniej 1 raz w tygodniu. Wnioski: Sposób żywienia badanej młodzieży gimnazjalnej charakteryzuje się licznymi błędami, a główne z nich to: nieregularność posiłków, nieprawidłowa ich ilość w ciągu dnia, zbyt niskie spożycie produktów mlecznych, ryb, warzyw i owoców oraz produktów zbożowych z pełnego przemiału. Taki sposób żywienia może w przyszłości skutkować ryzykiem rozwoju chorób na tle wadliwego żywienia, dlatego też wydaje się koniecznym podjęcie efektywnych działań zmierzających do wzrostu wiedzy żywieniowej wśród młodzieży, ale także opiekunów dorastających osób.
Anna Pawlak