Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ alkoholu na wybrane jednostki chorobowe. Wino czerwone - fakty i mity. Przegląd badań klinicznych (według EBM)

Tytuł:
Wpływ alkoholu na wybrane jednostki chorobowe. Wino czerwone - fakty i mity. Przegląd badań klinicznych (według EBM)
Autorzy:
Ciemna, Katarzyna
Soroko, Agnieszka
Grześk, Elżbieta
Malinowski, Bartosz
Wiciński, Michał
Szadujkis-Szadurska, Katarzyna
Niedzwiecki, Piotr
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Wydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie
Słowa kluczowe:
układ sercowo-naczyniowy
wino czerwone
kardioprotekcja
cukrzyca
alkohol
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788392678861
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/7384  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Anna Pawlak

Powszechnie wiadomy jest negatywny wpływ alkoholu na organizm człowieka. Na świecie spożycie alkoholu jest jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia różnych chorób. Wiele badań dowodzi jednak, że zależność ryzyka zachorowań na niektóre schorzenia od dawki spożywanego alkoholu okazuje się J-kształtna, a nie liniowa. Może to sugerować, że regularne i umiarkowane picie alkoholu może oddziaływać prewencyjnie na choroby układu sercowo-naczyniowego i choroby metaboliczne. Protekcję powiązuje się z wpływem etanolu między innymi na profil lipidowy, kaskadę krzepnięcia, agregację płytek, stres oksydacyjny, wrażliwość na insulinę oraz śródbłonek naczyń. W przypadku czerwonego wina skupiono się nie tylko na wpływie etanolu, ale również frakcji bezalkoholowej, aby odpowiedzieć na pytanie, czy istnieje różnica między oddziaływaniem na organizm wina w porównaniu z innymi rodzajami trunków. Okazuje się, że wina, głównie czerwone, zawierają polifenole i inne związki mające pozytywny, ale nie główny wpływ na stan zdrowia człowieka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała, że spożywanie dużych dawek alkoholu działa szkodliwie w przypadku zarówno chorób układu krążenia, jak i cukrzycy, natomiast picie małych i umiarkowanych ilości może nieść korzystny efekt. Biorąc pod uwagę, że inne zachowania składające się na zdrowy tryb życia, mające wpływ na obniżenie ryzyka chorób, mogły również wpłynąć na wyniki badań, nie należy uniwersalnie zalecać pacjentom spożywania alkoholu, gdyż może to ostatecznie doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies