Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Benchmarking szansą poprawy pozycji konkurencyjnej polskich uczelni

Tytuł:
Benchmarking szansą poprawy pozycji konkurencyjnej polskich uczelni
Autorzy:
Urban, Joanna
Nazarko, Joanicjusz
Kuźmicz, Katarzyna Anna
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Katedra UNESCO Badań Instytucjonalnych i Polityki Szkolnictwa Wyższego
Centrum Studiów nad Polityką Publiczną UAM
Słowa kluczowe:
konkurencyjność
benchmarking
uczelnie
szkolnictwo wyższe
Język:
polski
ISBN, ISSN:
12310298
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/7527  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pozycja polskich szkół wyższych w międzynarodowych rankingach, liczba ważkich publikacji czy liczba patentów świadczą o tym, że uczelni te nie są w stanie sprostać globalnej rywalizacji. Zdaniem autorów prawidłowe zastosowanie benchmarkingu stanowi szansą poprawy ich pozycji konkurencyjnej. W artykule przedstawiono podstawowe założenia benchmarkingu oraz aspekty jego zastosowania w szkołach wyższych. Przytoczone przykłady wskazują, że systematyczne porównywanie się do innych oraz twórcza adaptacja dobrych praktyk stanowi skuteczny sposób doskonalenia szkół wyższych poprzez uświadomienie sobie słabości uczelni, stojących przed nimi wyzwań oraz kierunków rozwoju. Autorzy rekomendują zastosowanie w polskich szkołach wyższych benchmarkingu porównawczego, przeprowadzanego we współpracy między uczelniami.

Joanicjusz Nazarko

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies