Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness

Tytuł:
Spożycie witamin C, E wśród kobiet uprawiających fitness
Autorzy:
Frąckiewicz, Joanna
Gorzelańczyk, Joanna
Górnicka, Magdalena
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Wydawnictwo Wyższej Szkoły Infrastruktury i Zarządzania w Warszawie
Słowa kluczowe:
spożycie
witamina E
witamina C
kobiety
fitness
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788392678861
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/7634  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Anna Pawlak

Aktywność fizyczna jest czynnikiem zwiększającym zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Wzrost zapotrzebowania na te substancje jest uwarunkowany formą, czasem trwania oraz intensywnością wysiłku. Celem pracy była ocena spożycia witamin antyoksydacyjnych C i E wśród kobiet biorących udział w zajęciach sportowych typu fitness w klubach sportowych znajdujących się na terenie Warszawy. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą autorskiego kwestionariusza ankiety metodą półilościową częstotliwości spożycia, do którego dołączono 24-godzinny wywiad żywieniowy z dnia poprzedzającego badanie. Ankiety rozdano grupie 70 kobiet w wieku od 22. do 64. roku życia, a po weryfikacji ankiet do dalszych analiz zakwalifikowano 52. Otrzymane wyniki wskazały, że w grupie badanej zajęcia typu fitness były popularne wśród kobiet w wieku 20–40 lat, z wyższym wykształceniem, o prawidłowej masie ciała i dobrej sytuacji materialnej. Kobiety uczestniczyły w tego typu zajęciach kilka razy w tygodniu. Wyniki wykazały wystarczające spożycie witaminy C wśród badanych (normę na poziomie EAR pokrywało 100%). Żaden z badanych czynników nie wpłynął statystycznie na ilość spożytej witaminy C wśród badanych kobiet, natomiast spożycie witaminy E pokrywało zapotrzebowanie na poziomie AI tylko u 44% kobiet. Czynnikiem mającym istotny statystycznie wpływ na spożycie witaminy E była sytuacja materialna – im była wyższa, tym większe było spożycie tego antyoksydantu. Głównymi źródłami witaminy C w racjach pokarmowych badanych osób były warzywa i owoce, a witaminy E – orzechy, tłuszcze roślinne oraz warzywa. Kobiety aktywne fizycznie powinny zwrócić szczególną uwagę na większą konsumpcję produktów spożywczych zawierających witaminę E, której zbyt małe spożycie stwierdzono w grupie kobiet powyżej 40. roku życia, z niższym wykształceniem.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies