Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane problemy prognozowania detalicznych cen żywności

Tytuł:
Wybrane problemy prognozowania detalicznych cen żywności
Autorzy:
Stańko, Stanisław
Hertel, Katarzyna
Klimkowski, Cezary
Hamulczuk, Mariusz
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
cena detaliczna
cena
model matematyczny
żywność
prognozowanie
produkt rolniczy
Język:
polski
ISBN, ISSN:
9788376584935
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/7880  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kamila Sobiecka

Aspekty teoretyczne popytu na żywność. Teoretyczne uwarunkowania zmian cen w łańcuchu marketingowym- mechanizmy. Metody analizy i krótkookresowego prognozowania cen detalicznych żywności. Empiryczna analiza zmian wybranych cen produktów rolnych i cen detalicznych. Prognozowanie cen detalicznych na podstawie modeli regARIMA, ETS oraz na podstawie zależności. Prognozowanie wskaźników detalicznych cen żywności z wykorzystaniem modeli szeregów czasowych oraz na podstawie zależności przyczynowych.

Seria: Program Wieloletni 2011-2014. Konkurencyjność Polskiej Gospodarki Żywnościowej w Warunkach Globalizacji i Integracji Europejskiej, nr 114

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies