Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ród ludzki

Tytuł:
Ród ludzki
Autorzy:
Staszic, Stanisław (1755-1826) Autor
Współwytwórcy:
Linowski, Aleksander (ok. 1759-1820)
Siestrzyński, Jan (1784-1824)
Vogel, Zygmunt (1764-1826)
Łęski, Józef Franciszek Stanisław (1760-1825)
Towarzystwo Warszawskie Przyjaciół Nauk Właściciel
Rosyjska Biblioteka Narodowa (Petersburg) Właściciel
Staszic, Stanisław (1755-1826). Myśli
Data publikacji:
[ca 1791-ca 1814]
Wydawca:
S.l.], [ca 1791-ca 1814
Źródło:
Biblioteka Narodowa
Język:
polski
francuski
Prawa:
http://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/
Domena Publiczna. Wolno zwielokrotniać, zmieniać i rozpowszechniać oraz wykonywać utwór, nawet w celach komercyjnych, bez konieczności pytania o zgodę. Wykorzystując utwór należy pamiętać o poszanowaniu autorskich praw osobistych Twórcy.
Dostawca treści:
Academica
Rękopis
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Język polski, francuski.

Pierwsza brulionowa redakcja dzieła, pisana prozą w odróżnieniu od ostatecznej wersji wierszowanej (wydanej drukiem w latach 1819-20). Pismo typowo brulionowe, z wieloma skreśleniami, poprawkami i dopiskami. Karty o bardziej poszarpanych brzegach podklejone i uzupełnione prawdopodobnie w pracowni B. Lenarta (jego ręką notka na kartonowej obwolucie).

rękopisy polskie

Rękopis przekazany testamentem wraz z całą spuścizną S. Staszica Towarzystu Naukowemu Warszawskiemu.

Autograf S. Staszica; rękopis złożony z luźnych składek; część kart to listy do Staszica użyte do prowadzenia notatek.

rękopisy francuskie

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies