Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cold acclimation in the tundra vole

Tytuł:
Cold acclimation in the tundra vole
Autorzy:
Folk, G. E.
Berberich, J. J.
Ringens, P. J.
Data publikacji:
1977
Słowa kluczowe:
urinary
Nornik północny
metabolic cage
cold acclimatization
sodium
aklimatyzacja do chłodu
Microtus oeconomus gilmorei
food
potassium
cold acclimation
Źródło:
http://katalog.pan.pl/webpac-bin/223bzbsPL/wgbroker.exe?new+-access+top+search+open+NR+ee95400552
Język:
streszcz. ang.
pol.
angielski
sum. eng.
Prawa:
Prawa zastrzeżone - dostęp nieograniczony
Rights Reserved - Free Access
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/10480/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Two groups of tundra voles (Microtus oeconomus gilmorei S e t z e r, 1952) were exposed both to control temperature (17°C) and the cold (4°C). Some physiological parameters involved in adaptation to the cold, such as cold diuresis, food, consumption, weight loss, urinary pH, Na and K were studied. Cold diuresis was found, stabilizing on a certain level after a few days, the same was found for the food consumption. The animals lost weight during the first two weeks of cold exposure, and then began to recover until they reached their original weight again. Badano kilka parametrów fizjologicznych, takich jak: pobieranie pokarmu, utratę ciężaru ciała, wydalenie moczu, jego pH oraz poziom Na i K u dwu grup nornika północnego trzymanych w temperaturze 17°C (kontrola) i 4°C. Pod wpływem chłodu wydzielanie moczu wzrasta nadmiernie, lecz po kilku dniach ustala się na pewnym poziomie (Ryc. 1), tak samo jak i konsumpcja pokarmu (Ryc. 6). Zwierzęta traciły na wadze przez początkowe dwa tygodnie ekspozycji w 4°C, a następnie stopniowo zwiększały swój ciężar, aż do osiągnięcia poczatkowej wartości (Ryc. 5).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies