Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie produkcji pierwotnej

Tytuł:
Wykorzystanie produkcji pierwotnej
Wykorzystanie produkcji pierwotnej przez konsumentów planktonowych w zależności od długości łańcucha pokarmowego
Utilization of primary production by plankton consumers depending on the length of the food chain
Autorzy:
Gliwicz, Zbigniew Maciej
Współwytwórcy:
Polska Akademia Nauk. Komitet Ekologiczny
Data publikacji:
1969
Wydawca:
Państwowe Wydawnictwo Naukowe
Słowa kluczowe:
ekologia wód śródlądowych
primary production
biological productivity
produkcja pierwotna
freshwater biology
freshwater zooplankton
productivity, biological
produktywność ekosystemu
ekologia wody słodkiej
zooplankton słodkowodny
Źródło:
MiIZ PAN, sygn. P.3259
http://katalog.pan.pl/webpac-bin/228bmiizPL/wgbroker.exe?new+-access+top+search+open+NR+bb95102729
MiIZ PAN, call no. P.3259
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Creative Commons Attribution BY 3.0 PL license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/133626/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Streszczenie w języku angielskim

Bibliografia na stronie 69

Strony 63-70 ; 24 cm

Bibliographical references (page 69)

Abstract in English

Pages 63-70 ; 24 cm

The author analyzes the factors which conditioning the degree to which the primaryproduction of a lake pelagial is utilized by plankton consumers.It was found that the degree to which this production is utilized by consumersdepends mainly on (1), what part of net primary production is directly utilized bythe animals and what indirectly, which may be a more complicated matter (Fig. 1.)This is conditioned in the first place by a) accessibility of phytoplankton cells andtheir colonies to zooplankton, and this in turn depends on what part of net primaryproduction is formed by production of smali edible algae, and what by productionof large forms of net phytoplankton inaccessible to zooplankton, and ona2) whether macrofiltrators intensively filter ing smali algae dominate in the zooplanktoncommunities, or microfiltr ators, which morę intensively filter even smallerbacteria cells. This is also conditioned by b) the degree of assimilation of theconsumed algae, c) intensivity of sinking of live algae from the pelagial zone andd) intensivity of excretion of assimilates into the habitat by live cells of algae.The degree to which primary production is utilized by plankton consumers alsodepends on 2) intensivity of metabolism of bacteria, 3) degree of assimilation byanimals of food in the form of bacteria and trypton, 4) intensivi ty of action of factórsstimulating the coagulation processes of dissolved organie matter, 5) ratę oftrypton dead cells of algae and bacteria decomposition, and intensivity of washingout organie compounds from these cells, and of course on .6) intens,ivity ofsedimentation of organie matter, ratę of its decomposition in bottom deposits andintensivity of its return to the pelagial.On the basis of this analysis, and also the somewhat scanty data in literatu rę,a discussion is given of the degree to which primary production is utilized by zooplanktonin lakes of different trophic character.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies