Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of methylene blue and methylene green on the effectiveness of photooxidation of porcine collagen

Tytuł:
The influence of methylene blue and methylene green on the effectiveness of photooxidation of porcine collagen
Wpływ błękitu metylenowego i zieleni metylenowej na skuteczność fotoutleniania kolagenu tkanek wieprzowych
Autorzy:
Jura-Półtorak, Agnieszka
Wisowski, Grzegorz
Głowacki, Andrzej
Nawrat, Zbigniew
Olczyk, Paweł
Olczyk, Krystyna
Koźma, Ewa M.
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Committee on Biotechnology PAS
Komitet Biotechnologii PAN
Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Słowa kluczowe:
biotechnologia
biotechnology
Źródło:
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/135756/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Photooxidation is a method of tissue fixation in the construction ofbioprostheses. This process leads to the tissue protein crosslinking under lightand dye. In the present study, the influence of methylene blue and methylenegreen on the effectiveness of pulmonary valve and aorta collagen modificationwas evaluated on the basis of photooxidized tissues sensitivity to pepsin digestion. The components of tissue hydrolysates were characterized electrophoretically. The tissues photooxidized in the presence of employing dyes showed increased resistance to enzymatic degradation in comparison to the unfixed ones.However, methylene green was more effective in valve and aorta collagencrosslinking. Hydrolysates of the tissues fixed in the presence of mentioned dyedisplayed decrease in collagen a chains and their aggregates’ content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies