Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Raport Badawczy = Research Report ; RB/16/2005

Tytuł:
Raport Badawczy = Research Report ; RB/16/2005
Wykorzystanie metod uczenia maszynowego do oceny jakości działania operatorów ewolucyjnych w zadaniu poszukiwania optimum w przypadku niestacjonarnego zadania optymalizacyjnego
Autorzy:
Trojanowski, Krzysztof
Stańczak, Jarosław
Data publikacji:
2005
Wydawca:
Instytut Badań Systemowych. Polska Akademia Nauk
Systems Research Institute. Polish Academy of Sciences
Słowa kluczowe:
Optymalizacja wielokryterialna
Algorytm ewolucyjny
Uczenie maszynowe
Algorytmy ewolucyjne optymalizacji wielokryterialnej
Optymalizacja
Źródło:
RB-2005-16
Język:
polski
Prawa:
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/139648/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy rozpatrywany jest nowy sposób oceny jakości działania operatorów ewolucyjnych, oparty na regułach zapożyczonych z metod uczenia maszynowego. Ocena jakości działania operatora staje się następnie podstawą do wyboru operatorów modyfikujących populację rozwiązań. Opracowana metoda została z sukcesem przetestowana w środowisku optymalizacji dynamicznej i porównana z metodą wcześniejszą oraz wersją ze stałymi prawdopodobieństwami.

Bibliografia s. [13-14]

[14] stron ; 21 cm

[14] pages ; 21 cm

Bibliography p. [13-14]

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies