Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Utility of starch raw materials for biosynthesis of glucose oxidase by Aspergillus niger

Tytuł:
Utility of starch raw materials for biosynthesis of glucose oxidase by Aspergillus niger
Wykorzystanie hydrolizatów skrobiowych do biosyntezy oksydazy glukozowej przez Aspergillus niger
Autorzy:
Szczodrak, Janusz
Fiedurek, Jan
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Committee on Biotechnology PAS
Komitet Biotechnologii PAN
Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Słowa kluczowe:
biotechnologia
biotechnology
Źródło:
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/148481/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Potato starch and its hydrolyzates were used to substitute glucose carbon sources to synthesize glucose oxidase (GOD) by free and immobilized on pumice stones A. niger mycelium.The basic conditions for starch hydrolysis, securing the maximal enzyme yields, were optimized.The immobilized A. niger mycelium was able to produce the enzyme at a small loss of its activity(about 28%) during ten 24-h batches. Free mycelium produced about 1.5 times higher GODactivity than the immobilized mycelium on glucose and starch hydrolyzates. However, the latterwas more stable, reaching faster the maximum of enzyme productivity, and it could be usedmany times with almost the same efficiency. Thus, the total enzyme yields produced by immobilized mycelium were much higher than those obtained using the free one.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies