Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

File of histopathological evaluation of nervous system diseases (1966) - nr 148/66

Tytuł:
File of histopathological evaluation of nervous system diseases (1966) - nr 148/66
Kartoteka oceny histopatologicznej chorób układu nerwowego (1966) - opis nr 148/66
Współwytwórcy:
K.Wiśniewska, dr
Data publikacji:
1966
Słowa kluczowe:
Choroby naczyniowe - rozmiękania
Vascular diseases - encephalopathia recens rubra
Język:
polski
Prawa:
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/193467/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W płacie czołowym prawym świeże ognisko istotę białą. Ognisko jest w fazie wczesnej rozbiórki stąd mak j ejrofagi pobudzone i pomnożone naczynia i glej. W istocie białej jest tylko stan gąbczasty, obniżona barwliwość tkanki nerwowej oraz zmniejszenie elementów komórkowych. W korze opustoszenia komórkowe, schorzenia typu ischemicznego, przewlekłego,poza tym zwyrodnienia tłuszczowe , które widoczne są również we wzgórzu. W warstwie drobinowj pobudzony i pomnożony glej, ciała amylidowe. W naczyniach zmiany miażdżycowe dużego stopnia. Poza tym cechy obrzęku , przekrwienia. W oponach pojedyncze makrofagi, limfocyty i komórki histocytopodobne.

Clinical, anatomical and histological diagnosis

Rozpoznanie kliniczne, anatomiczne i histologiczne

Histological diagnosis: Encepahlomacia recens.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies