Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dignostyka zaburzeń smaku jako metoda badań przesiewowych w COVID-19

Tytuł:
Dignostyka zaburzeń smaku jako metoda badań przesiewowych w COVID-19
Autorzy:
Adamczyk, Kamil
Współwytwórcy:
Franek, Edward (Promotor)
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN
Słowa kluczowe:
SARS-Co-V-2
Zaburzenia smaku
COVID-19
Distrubance of taste
SARS-CoV-2
Źródło:
IMDiK PAN, sygn. ZS410
http://195.187.71.14/ipac20/ipac.jsp?profile=cmdkpan&index=BOCLC&term=kg2022000004
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/234928/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the work was:1. Assessment of the characteristics of taste disturbances in the course of COVID-19, taking into account the disturbances of particular tastes.2. Development of a predictive model of SARS-CoV-2 virus infection based on the objectivetaste test.3. Comparison of the effectiveness of predictive models based on subjective COVID-19symptoms with models based on the objective taste test. Conclusion:I. Infection with SARS-CoV-2 virus affects the perception of tastes, selectively impairing theperception of sweet and salty taste. These disturbances consist of hypogeusia corresponding tothe concentration of the flavor substance. Ageusia in the COVID-19 group is very rare.II. The single taste tester with the highest diagnostic value (the highest ROC-AUC value) forSARS-CoV-2 virus infection, among taste testers and, at the same time, the highest sensitivityamong taste testers, was the sweet taste tester with a sucrose concentration of 40 mg / ml.III. The predictive model based on objective taste tests, with the highest sensitivity, was themodel consisting of the medical questionnaire on subjective symptoms of COVID-19 and theSweet 1 tester test (sucrose concentration 40 mg / ml) – the screening model.IV. The predictive model based on objective taste tests, with the highest specificity, was themodel consisting of the following testers: Salty 1 (sodium chloride concentration 13.5 mg/ml),2Salty 2 (sodium chloride concentration 17 mg / ml), Sweet 3 (sodium chloride concentrationsucrose 106.4 mg / ml) - the diagnostic model.V. The diagnostic value (ROC-AUC value) of the predictive model based on subjectiveCOVID-19 symptoms (medical questionnaire) was higher than the predictive models based onthe objective taste tests. In epidemiological situations requiring the screening tests to beobjective, it may be advisable to use taste tests independently or in conjunction with a medical questionnaire.

Bibliografia zawiera 346 pozycje

Cele pracy to: 1. Ocena charakterystyki zaburzeń smaku w przebiegu COVID-19, z uwzględnieniem zaburzeń poszczególnych smaków. 2. Stworzenie modelu predykcyjnego zakażenia wirusem SARS-CoV-2 bazującego na obiektywnych testach smaku.3. Porównanie skuteczności modeli predykcyjnych bazujących na subiektywnych symptomach COVID-19 z modelami bazującymi na obiektywnych testach smaku. Wnioski: I. Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 wpływa na percepcję smaków, upośledzając selektywnie odczuwanie smaku słodkiego oraz słonego. Zaburzenia te mają charakter hipogeusii zależnej od stężenia substancji smakowej. Całkowita ageusia w grupie chorych COVID-19 jest bardzo rzadka. II. Pojedynczym testerem smaku o najwyższej wartości diagnostycznej zakażenia wirusem SARS-CoV-2 (najwyższa wartość ROC-AUC), wśród testerów smaku,a zarazem najwyższej czułości, wśród testerów smaku, był tester smaku słodkiego o stężeniu sacharozy 40 mg/ml. III. Modelem predykcyjnym bazującym na obiektywnych testach smaków, o najwyższej czułości był model składający się z kwestionariusza medycznego dotyczącego subiektywnych objawów COVID-19 oraz badania testerem smakowym Słodki 1 (stężenie sacharozy 40 mg/ ml) – model przesiewowy. IV. Modelem predykcyjnym bazującym na obiektywnych testach smaków, o najwyższej swoistości był model składający się z badania testerami smakowymi: Słony 1 (stężenie chlorku sodu 13,5 mg/ml), Słony 2 (stężenie chlorku sodu 17 mg/ml), Słodki 3 (stężenie sacharozy 106,4 mg/ml) – model diagnostyczny. V. Wartość diagnostyczna (wartość ROC-AUC) modelu predykcyjnego bazującego na subiektywnych symptomach COVID-19 (tzw. kwestionariusz medyczny) okazała się nieznacznie wyższa niż modeli predykcyjnych bazujących na obiektywnych testach smaku. W sytuacjach epidemiologicznych wymagających obiektywizacji badań przesiewowych wskazane może być użycie obiektywnych testów smaku niezależnie lub łącznie z kwestionariuszem medycznym

123 s.: tabl.; 30 cm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies