Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem : sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku

Tytuł:
Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem : sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku
Kwartalnik Historyczny, R. 129 nr 3 (2022), Rozprawy
Autorzy:
Jarosz, Dariusz (1959– )
Współwytwórcy:
Instytut Historii Polskiej Akademii Nauk
Institute of History of the Polish Academy of Sciences
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
Tadeusz Manteuffel Institute of History Polish Academy of Sciences
Słowa kluczowe:
nadużycia gospodarcze
economic abuse
meat-processing plants
Przestępczość gospodarcza -- Polska -- 1945-1970 [KABA]
meat
zakłady mięsne
mięso
Relacje człowiek-zwierzęta -- Polska [KABA]
stosunek do zwierząt
studia nad zwierzętami
animal studies
attitude toward animals
Źródło:
IH PAN, sygn. A.52/129/3 Podr.
http://ih.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=ihpan&index=BOCLC&term=aa95026108
IH PAN, sygn. A.96/129/3
Język:
polski
Prawa:
Creative Commons Attribution BY-ND 4.0 license
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 4.0
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/237065/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
p. 631-657

Artykuł zawiera próbę analizy nieprawidłowości w funkcjonowaniu zakładów mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., w tym cierpień zwierząt, które tam trafiały. Został oparty głównie na dokumentacji przechowywanej w Archiwum Akt Nowych (zwłaszcza w zespołach Najwyższej Izby Kontroli i Ministerstwa Kontroli Państwowej). Przeprowadzane badania zostały skoncentrowane na takich kwestiach jak sposób traktowania zwierząt w gospodarstwach rolnych, w punktach skupu i transporcie do zakładów mięsnych oraz w tych zakładach. Przedstawiono również ustalenia dotyczące nadużyć dokonywanych przez ich pracowników oraz złych warunków technicznych i higieniczno-sanitarnych tam panujących.

s. 631-657

The article analyses the malfunctions of meat processing plants in Poland in the 1950s and 1960s, including the suffering of animals that ended up there. It is based mainly on documents stored in the Central Archives of Modern Records in Warsaw (especially in the files of the Supreme Audit Office and the Ministry of State Control). There search focuses on the following issues: how animals were treated on farms, purchase points and transport to and treatment in meat-processing plants. New facts were also established with regard to their employees’ abuses and poor technical, hygienic, and sanitary conditions in the plants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies