Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kwartalnik Historii Kultury Materialnej T. 70 Nr 4

Tytuł:
Kwartalnik Historii Kultury Materialnej T. 70 Nr 4
Żywienie dziecka w polskiej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII wieku na przykładzie Stasia Tretera
Autorzy:
Kowalczyk, Małgorzata
Żołądź-Strzelczyk, Dorota
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Instytut Archeologii i Etnologii Polskiej Akademii Nauk
Słowa kluczowe:
food
jedzenie
Rzeczypospolita Obojga Narodów
dziecko
dziennik
Polish-Lithuanian Commonwealth
szlachta
listy
child
diary
letters
second half of 18th c.
nobility
druga połowa XVIII w.
Źródło:
http://iaie.katalog.pan.pl/ipac20/ipac.jsp?profile=iaepan&index=BOCLC&term=aa95026037
IAiE PAN, call no. P 329
IAiE PAN, sygn. P 330
IAiE PAN, call no. P 331
IAiE PAN, call no. P 330
IAiE PAN, sygn. P 329
IAiE PAN, sygn. P 331
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Creative Commons Attribution BY 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/237635/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono kwestie związane z żywieniem dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII w. na przykładzie Stanisława Mikołaja Tretera, syna szambelana królewskiego Stanisława Kajetana i Agnieszki z Izbickich. Podstawą źródłową są listy, w których rodzice omawiali kwestie związane z karmieniem noworodka, zapiski ojca poświęcone wychowaniu i edukacji Stasia, przede wszystkim jednak dzienniczek spisany ręką dziewięciolatka. Zapiski Stasia są źródłem wyjątkowym, zarówno ze względu na wiek autora, jak i treść. Ich tematyka bowiem dotyczy potraw spożywanych codziennie przez chłopca w okresie od 14 do 31 stycznia 1786 r. Nieznane są inne tego rodzaju źródła. Zapiski Stasia Tretera pokazują, jak wyglądała dieta dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w końcu XVIII stulecia.

The article discusses issues connected with feeding a child in an impoverished Polish gentry family in the second half of the eighteenth century, on the example of Stanisław Mikołaj Treter, the son of Stanisław Kajetan, the royal chamberlain, and Agnieszka née Izbicka. The source base consists of the letters exchanged by the boy’s parents, in which they conferred on issues related to feeding an infant, notes of the boy’s father pertaining to the upbringing and education of little Staś, and above all a diary written personally by the nine-year-old. The boy’s notes are an exceptional source with regard to both the author’s age and their contents, because their topic are the dishes Staś ate each day from 14 until 31 January 1786. No other source of this kind is known to exist. Staś Treter’s notes shed light on the diet of a child born in an impoverished gentry family at the end of the eighteenth century.

23 cm

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies