Tytuł pozycji:
Kwartalnik Historii Kultury Materialnej T. 70 Nr 4
W artykule omówiono kwestie związane z żywieniem dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w drugiej połowie XVIII w. na przykładzie Stanisława Mikołaja Tretera, syna szambelana królewskiego Stanisława Kajetana i Agnieszki z Izbickich. Podstawą źródłową są listy, w których rodzice omawiali kwestie związane z karmieniem noworodka, zapiski ojca poświęcone wychowaniu i edukacji Stasia, przede wszystkim jednak dzienniczek spisany ręką dziewięciolatka. Zapiski Stasia są źródłem wyjątkowym, zarówno ze względu na wiek autora, jak i treść. Ich tematyka bowiem dotyczy potraw spożywanych codziennie przez chłopca w okresie od 14 do 31 stycznia 1786 r. Nieznane są inne tego rodzaju źródła. Zapiski Stasia Tretera pokazują, jak wyglądała dieta dziecka w zubożałej rodzinie szlacheckiej w końcu XVIII stulecia.
The article discusses issues connected with feeding a child in an impoverished Polish gentry family in the second half of the eighteenth century, on the example of Stanisław Mikołaj Treter, the son of Stanisław Kajetan, the royal chamberlain, and Agnieszka née Izbicka. The source base consists of the letters exchanged by the boy’s parents, in which they conferred on issues related to feeding an infant, notes of the boy’s father pertaining to the upbringing and education of little Staś, and above all a diary written personally by the nine-year-old. The boy’s notes are an exceptional source with regard to both the author’s age and their contents, because their topic are the dishes Staś ate each day from 14 until 31 January 1786. No other source of this kind is known to exist. Staś Treter’s notes shed light on the diet of a child born in an impoverished gentry family at the end of the eighteenth century.
23 cm