Tytuł pozycji:
Studia Obszarów Wiejskich = Rural Studies, t. 44
This article presents issues related to the role and importance of local resources for development of rural areas in Pomerania (Pomorskie Voivodeship). The spatial scope of the research encompasses the Pomorskie Voivodeship, occupying a total area of 18310,34 km2 , which represents 5,9 % of the country. This article comprises analysis of selected local cultural and natural village resources in the Pomeranian region. The paper presents local resources of the region, which are particularly associated with cultural, social and natural heritage of Kashubians. The aim of the study was an attempt to assess the impact of local resources on socio-economic development of rural areas in Pomerania. The first part presents natural, landscape and cultural diversity of examined area, while the second concerns richness and culinary specificity of Pomerania region, local and traditional products. An important factor in the development of the Pomeranian village is a unique environment and tourist attractions, mainly the proximity to the Baltic Sea and the presence of lakes and forests, enabling the development of various forms of tourism and recreation. Pomerania is also characterized by cultural diversity, resulting from local and regional identity. It is worth noting that cultural heritage is increasingly regarded as an important factor for local development (by fostering economic activation, creating new jobs and positive image of the area). Kashubian traditions are promoted by i.a. cultural and ethnographic parks or local action groups. Regional Kashubian dishes are to a greater extent appreciated and included on the list of traditional products. Local and regional food products are becoming increasingly recognized by consumers, which contributes to the strengthening of regional identity and promoting the Pomorskie Voivodeship.
W artykule omówiono rolę i znaczenie zasobów lokalnych dla rozwoju obszarów wiejskich Pomorza. Celem opracowania jest zaprezentowanie wybranych zasobów lokalnych regionu, stanowiących kulturowe dziedzictwo materialne, społeczne i przyrodnicze, ze szczególnym uwzględnieniem Kaszubszczyzny, a także możliwości ich wykorzystania w gospodarce i działalności społecznej wsi. W pierwszej części pracy ukazano zróżnicowanie przyrodniczo-krajobrazowe oraz kulturowe obszaru badawczego, zaś w drugiej specyfikę i bogactwo kulinarne regionu pomorskiego, produkty lokalne i tradycyjne. Atrakcyjność krajobrazu województwa pomorskiego jest duża, a to stanowi podstawę rozwoju osadnictwa i gospodarki turystycznej. Dobra jakość środowiska przyrodniczego i zrównoważone wykorzystanie jego zasobów jest podstawą trwałego rozwoju gospodarczego i społecznego regionu. Natężenie zabytkowej architektury wiejskiej, niespotykane nigdzie indziej w Europie, podkreśla unikalny charakter badanego obszaru i daje duże możliwości jego wykorzystania w kulturze i turystyce, wzmacniając tym samym jego potencjał. Lokalne i regionalne produkty żywnościowe cieszą się coraz większym uznaniem izainteresowaniem konsumentów, co przyczynia się do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej i lokalnej, a także rozwoju i promocji województwa pomorskiego.
24 cm