Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ różnych koncentracji pokarmu naturalnego na rozwój, płodność i produkcję skorupiakowych filtratorów planktonowych

Tytuł:
Wpływ różnych koncentracji pokarmu naturalnego na rozwój, płodność i produkcję skorupiakowych filtratorów planktonowych
The influence of various concentrations of natural food on the development, fecundity and production of planktonic crustacean filtrators
Production of planktonic crustacean filtrators
Autorzy:
Węgleńska, Teresa
Współwytwórcy:
Polish Academy of Sciences, Institute of Ecology
Data publikacji:
1971
Wydawca:
Państwowe Wydawnictwo Naukowe
Słowa kluczowe:
Skorupiaki -- rozwój -- Polska -- Mikołajskie, Jezioro
development
Skorupiaki -- pokarm -- Polska -- Mikołajskie, Jezioro
Skorupiaki -- płodność -- Polska -- Mikołajskie, Jezioro
Mikołajskie Lake
Poland
Crustacea
fertility
crustaceans
food
Źródło:
MiIZ PAN, sygn. P.2840
http://katalog.pan.pl/webpac-bin/228bmiizPL/wgbroker.exe?new+-access+top+search+open+NR+kz2006002718
MiIZ PAN, call no. P.2840
Język:
angielski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Polska
Creative Commons Attribution BY 3.0 PL license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/71720/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pages 427-473 : illustrations ; 24 cm

Bibliographical references (pages 467-471)

Strony 427-473 : ilustracje ; 24 cm

Streszczenie w języku polskim

The paper is a study of the dependence among the concentration of natural food and the development, growth end fecundity rates of planktonic crustacean filtrators (Daphnia cucullata, D. longispina. Diaphanosoma brachyurum, Chydorus sphaericus, Eudiaptomus graciloides) which dominate in the pelagial of Mikołajskie Lake. On the basis of the obtained data the production of zooplankton community in various thermal and trophic conditions was calculated. The obtained results allowed for a precise quantitative evidence of a limiting significance of food in various natural situations, and to show various intensities of this dependence for different species which feed on various kinds of food.

Abstract in Polish

Bibliografia na stronach 467-471

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies