Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biokonwersja kwasu frans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże z rodzaju Rhodotorula

Tytuł:
Biokonwersja kwasu frans-cynamonowego do L-fenyloalaniny przez drożdże z rodzaju Rhodotorula
Bioconversion of trans-cinnamic acid to L-phenylalanine by Rhodotorula sp
Autorzy:
Błażejak, Stanisław
Gientka, Iwona
Duszkiewicz-Reinhard, Wanda
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Committee on Biotechnology PAS
Komitet Biotechnologii PAN
Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Instytut Chemii Bioorganicznej PAN
Słowa kluczowe:
biotechnologia
biotechnology
Źródło:
Library of Institute of Bioorganic Chemistry PAS
Biblioteka Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN
Język:
polski
Prawa:
Licencja Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0
Creative Commons Attribution BY-SA 4.0 license
Linki:
https://rcin.org.pl/dlibra/publication/edition/87574/content  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
RCIN - Repozytorium Cyfrowe Instytutów Naukowych
Książka
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The synthesis of the aromatic amino acid L-phenylalanine has received considerable attention in recent years due to its increasing importance as precursorto the dipeptide sweetener aspartame. Phenylalanine ammonia lyase (PAL), whichoccurs in yeast, catalyzes the nonoxidative deamination of L-Phe to trans-cinnamicacid (tCA), has industrial application in the synthesis of L-Phe. Superior producers of PAL are Rhodotorula sp. PAL is induced in yeast cell by the presence ofL-Phe, while glucose represses PAL synthesis. Different additives and conditionsduring inducing PAL: permeabilizing, reducing and stabilization agents, as wellas pH and temperature during bioconversion targeting to higher productivity ofL-Phe were discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies