Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Bacteriogenic iron oxides as an evidence of hydrothermal vent activity : case study from the Polish part of the Silesian Nappe and Tatra Massif

Tytuł:
Bacteriogenic iron oxides as an evidence of hydrothermal vent activity : case study from the Polish part of the Silesian Nappe and Tatra Massif
Autorzy:
Wolska, Anna
Stożek, Beata
Bąk, Krzysztof
Bąk, Marta
Górny, Zbigniew
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
Silesian Nappe of Outer Carpathians
Upper Albian-Cenomanian
Tatra Massif
hydrothermal vents
Iron related bacteria
Język:
angielski
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/11067  Link otwiera się w nowym oknie
https://www.researchgate.net/profile/Zbigniew_Gorny/publication/272489349  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
Ferruginous (i.e. ferrous oxides/hydroxides) coatings occurring in the Upper Albian– Cenomanian marine sediments of the Carpathians, represent the occurrence of Iron Related Bacteria. The singular grain coatings consist of densely packed elongated capsules of 5 μm width, with a wall thickness of 0.1 μm. These structures are remnants of the original bacterial sheath. The chemical composition of the capsules and their morphology show that they may be representatives of the Sphaerotilus–Leptothrix group, living recently around low-temperature hydrothermal vents. Such vents are interpreted as the source of metals for bottom sediments in the Silesian Basin (Outer Carpathians) and most probably in the Tatric Basin (Inner Carpathians), too.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies