Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of socioeconomic and nutritional factors on the development of early childhood caries in children aged 1-6 years

Tytuł:
Influence of socioeconomic and nutritional factors on the development of early childhood caries in children aged 1-6 years
Wpływ czynników socjoekonomicznych i żywieniowych na rozwój próchnicy wczesnej u dzieci w wieku 1-6 lat
Autorzy:
Krzyściak, Wirginia
Jurczak, Anna
Kołodziej, Iwona
Komasara, Monika
Ciepły, Jadwiga
Wąsik, Magdalena
Kościelniak, Dorota
Papież, Monika
Olczak-Kowalczyk, Dorota
Gregorczyk-Maga, Iwona
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
socioeconomic status
early childhood caries
feeding practice
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
14266911
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych
http://creativecommons.org/licenses
Linki:
http://www.nstomatologia.pl/wp-content/uploads/2016/01/ns_2015_133-141.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Introduction. The high incidence of early childhood caries (ECC) highlights the need to analyze the causes. Aim. Evaluation of the impact of diet and socioeconomic conditions on the risk of ECC development in children. Material and methods. A group of 686 pediatric patients aged 1-6 from the University Dental Clinic in Krakow was examined for caries. The parents were asked to complete a questionnaire on the eating habits of children and on the sociodemographic factors. Results. Children aged 1-2 from rural areas and average education of parents constituted a significant factor affecting the intensity of ECC. Consumption of sugary foods at night increased the occurrence of caries by more than 3.5 times in 1–2-year-olds, and by 4 times in 5-year-olds. Frequent consumption of fruit juices and carbonated beverages had a significant impact on the occurrence of caries in 6-year-olds. Conclusions. Dietary pattern is a major cause of ECC. The relationship between ECC and the place of residence, low parental education and poor economic status indicates the target group for intensive educational activities for the prevention of dental caries.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies