Tytuł pozycji:
Rola witaminy D w rozwoju i przebiegu otyłości
Introduction and aim. Obesity is an infl ammatory disease which is related to the increased risk of type II diabetes, cardiovascular diseases and serious psychosocial and economic consequences. Numerous studies suggest that development of obesity is associated with reduced blood concentration of vitamin D, with the VDR polymorphism and single nucleotide polymorphism (SNP) of the FTO gene. The aim of the study was to present the current knowledge concerning the association between vitamin D and
developing one of the diseases of civilization - obesity. Material and methods. Systematic review of the current Polish and foreign literature regarding the role vitamin D in the development of obesity. Results and conclusion. Vitamin D inhibits the activity of the
transcription factor NF-κB, reduces the production of proinflammatory cytokines, and alleviates the effects of obesity. The effect of FTO SNP rs9939609 gene was significantly stronger in patients with low blood level of vitamin D than in those with normal blood
concentration of this vitamin. Many studies have confirmed the association between vitamin D deficiency and obesity, abdominal obesity, hypertriglyceridemia and the metabolic syndrome, although some publications present the adverse opinion.
Wstęp i cel. Otyłość jest chorobą zapalną. Niesie z sobą zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, choroby układu krążenia oraz wywołuje poważne skutki psychospołeczne i ekonomiczne. Wiele badań sugeruje, że rozwój i przebieg otyłości związany jest m.in. z niskim stężeniem witaminy D we krwi, polimorfizmem
jej receptora VDR oraz polimorfizmem pojedynczego nukleotydu (SNP) genu FTO. Celem pracy było przedstawienie aktualnej wiedzy na temat powyższego związku i zależności między witaminą D a rozwojem jednej z chorób cywilizacyjnych - otyłości.
Materiał i metody. Dokonano systematycznego przeglądu aktualnych doniesień literaturowych, krajowych i zagranicznych, dotyczących roli witaminy D w rozwoju i przebiegu otyłości. Wyniki i podsumowanie. Witamina D hamuje aktywność czynnika
transkrypcyjnego NF-κB, co ogranicza wytwarzanie cytokin prozapalnych i zmniejsza skutki otyłości. Efekt SNP rs9939609 genu FTO był znacząco silniejszy w grupie osób z niewystarczającym stężeniem witaminy D we krwi niż u osób z prawidłowym stężeniem. Wiele badań potwierdza związek między niedoborem witaminy D a otyłością, otyłością brzuszną, hipertriglicerydemią i zespołem metabolicznym, choć są również doniesienia wskazujące na brak związku.