Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola witaminy D w rozwoju i przebiegu otyłości

Tytuł:
Rola witaminy D w rozwoju i przebiegu otyłości
The role of vitamin D in the development and course of obesity
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
VDR
vitamin D
witamina D
obesity
otyłość
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach
http://creativecommons.org/licenses
Linki:
http://www.pielegniarstwo.ump.edu.pl/uploads/2016/1/91_1_59_2016.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction and aim. Obesity is an infl ammatory disease which is related to the increased risk of type II diabetes, cardiovascular diseases and serious psychosocial and economic consequences. Numerous studies suggest that development of obesity is associated with reduced blood concentration of vitamin D, with the VDR polymorphism and single nucleotide polymorphism (SNP) of the FTO gene. The aim of the study was to present the current knowledge concerning the association between vitamin D and developing one of the diseases of civilization - obesity. Material and methods. Systematic review of the current Polish and foreign literature regarding the role vitamin D in the development of obesity. Results and conclusion. Vitamin D inhibits the activity of the transcription factor NF-κB, reduces the production of proinflammatory cytokines, and alleviates the effects of obesity. The effect of FTO SNP rs9939609 gene was significantly stronger in patients with low blood level of vitamin D than in those with normal blood concentration of this vitamin. Many studies have confirmed the association between vitamin D deficiency and obesity, abdominal obesity, hypertriglyceridemia and the metabolic syndrome, although some publications present the adverse opinion.

Wstęp i cel. Otyłość jest chorobą zapalną. Niesie z sobą zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, choroby układu krążenia oraz wywołuje poważne skutki psychospołeczne i ekonomiczne. Wiele badań sugeruje, że rozwój i przebieg otyłości związany jest m.in. z niskim stężeniem witaminy D we krwi, polimorfizmem jej receptora VDR oraz polimorfizmem pojedynczego nukleotydu (SNP) genu FTO. Celem pracy było przedstawienie aktualnej wiedzy na temat powyższego związku i zależności między witaminą D a rozwojem jednej z chorób cywilizacyjnych - otyłości. Materiał i metody. Dokonano systematycznego przeglądu aktualnych doniesień literaturowych, krajowych i zagranicznych, dotyczących roli witaminy D w rozwoju i przebiegu otyłości. Wyniki i podsumowanie. Witamina D hamuje aktywność czynnika transkrypcyjnego NF-κB, co ogranicza wytwarzanie cytokin prozapalnych i zmniejsza skutki otyłości. Efekt SNP rs9939609 genu FTO był znacząco silniejszy w grupie osób z niewystarczającym stężeniem witaminy D we krwi niż u osób z prawidłowym stężeniem. Wiele badań potwierdza związek między niedoborem witaminy D a otyłością, otyłością brzuszną, hipertriglicerydemią i zespołem metabolicznym, choć są również doniesienia wskazujące na brak związku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies