Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sequence-to-structure relation in proteins-amyloidogenic proteins with chameleon sequences

Tytuł:
Sequence-to-structure relation in proteins-amyloidogenic proteins with chameleon sequences
Autorzy:
Konieczny, Leszek
Kalinowska, B.
Banach, Mateusz
Roterman-Konieczna, Irena
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
amyloidosis
prions
chameleon sequences;
hydrophobic core
stabilization β-sheet
Język:
angielski
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The existence of polypeptide chain fragments in which identical sequences translate into different secondary folds gives rise to questions concerning the structural variability associated with amyloidogenesis. In this paper the structural contribution of identical sequences to a common hydrophobic core is assessed on the basis of the fuzzy oil drop model. The model compares the observed hydrophobicity density distribution in a protein molecule to its idealized counterpart, where all hydrophilic residues are exposed on the surface while all hydrophobic residues are internalized. The conformational variability of such fragments is thought to be associated with their role: they either participate in the formation of a stable core, or become involved in mediating the protein’s biological function. The fuzzy oil drop model provides clues as to the role of chameleon sequences in prions, seen as potential loci of conformational changes resulting in amyloidogenesis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies