Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analysis of caffeine content in weight-loss dietary supplements

Tytuł:
Analysis of caffeine content in weight-loss dietary supplements
Analiza zawartości kofeiny w suplementach diety wspomagających odchudzanie
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
kofeina
wspomaganie odchudzania
weight-loss
suplementy diety
caffeine
dietary supplements
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/pl/legalcode
Linki:
https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2019%2F2%2F01_OG_Kofeina.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Suplementy diety mają na celu wzbogacenie codziennych posiłków. Stanowią cenne źródło witamin, aminokwasów, składników mineralnych, a także innych związków o działaniu fizjologicznym. Obecnie obserwuje się wzmożone zainteresowanie suplementami diety, ze względu na ich szerokie rozpowszechnienie i wszechobecną reklamę. Szczególnie często wybierane są suplementy diety zawierające składniki pochodzenia roślinnego, ze względu na postrzeganie ich jako naturalne i bezpieczne. W rzeczywistości jednak ich bezpieczeństwo i jakość budzą wiele zastrzeżeń. Celem pracy była analiza zawartości kofeiny w suplementach diety wspomagających odchudzanie rozpowszechnionych na polskim rynku. Do badania włączono 5 suplementów diety i jeden produkt leczniczy. W pracy wykorzystano ekstrakcję za pomocą ultradźwięków. Próbki badanych preparatów ekstrahowano wodą. Otrzymane ekstrakty poddano analizie ilościowej wykorzystując wysokosprawną chromatografię cieczową HPLC. W większości przypadków oznaczona zawartość kofeiny różniła się od wartości deklarowanej przez producenta. W trzech przypadkach zawartość ta była mniejsza, a w jednym preparacie większa, w odniesieniu do deklaracji producenta. Różnice te były istotne statystycznie.

Dietary supplements are intended to enrich daily diet. Dietary supplements containing ingredients of plant origin are particularly often chosen because they are perceived as natural and safe. In reality, however, their safety and quality raise many objections. The aim of the study was the analysis of the caffeine content in weight-loss dietary supplements, which are widespread on the Polish market. Five dietary supplements and one medicinal product were included in the study. Ultrasound-assisted extraction was used in the work. Samples of the analyzed formulations were extracted with water. The obtained extracts were subjected to quantitative analysis using high performance liquid chromatography HPLC. In most cases, the determined caffeine content was different from the value declared by the manufacturer. In three cases this content was lower and in one preparation higher in relation to the manufacturer’s declaration. These differences were statistically significant.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies