Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Inicjalne gleby (Lithic Leptosols) piętra połonin w Bieszczadach i w Czarnohorze (Karpaty Wschodnie)

Tytuł:
Inicjalne gleby (Lithic Leptosols) piętra połonin w Bieszczadach i w Czarnohorze (Karpaty Wschodnie)
Lithic Leptosols in the subalpine and alpine meadows (poloninas) in the Bieszczady Mts and Chornokhora Mts (Eastern Carpathians)
Autorzy:
Prędki, Ryszard
Szymański, Wojciech
Skiba, Stefan
Nędzka, Michał
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
Lithic Leptosols
humification index
Eastern Carpathians (Bieszczady Mts, Chornokhora Mts)
organic matter
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/pl/legalcode
Linki:
https://www.bdpn.pl/dokumenty/roczniki/tom17/art_20.pdf  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Characteristics of the Bieszczady Mts. and Chornokhora Mts. soils at the primary stadium of development (Lithic Leptosols) has been described. These soils are very shallow formations with profile consisting of a few centimetre of 0fh mor/moder type organic matter horizon situated directly on the weathered rock (R) or on the thick-grained regolith. The organic matter is in the primary stadium of humification, its reaction is very acidic (pH 3,5-4,0) and the fulvic acids prevail within the humus substance fractions. In some cases ratio 1:1 between fulvic and humic acids can be observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies