Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effects of short-term selenium stress on Polish and Finnish wheat seedlings : EPR, enzymatic and fluorescence studies

Tytuł:
The effects of short-term selenium stress on Polish and Finnish wheat seedlings : EPR, enzymatic and fluorescence studies
Autorzy:
Łabanowska, Maria
Kurdziel, Magdalena
Kuliś, Ewa
Filek, Maria
Hartikainen, Helina
Kościelniak, Janusz
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
Whea
Fluorescence
antioxidants
Stress tolerance
EPR
Selenium
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
01761617
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/15344  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Biochemical analyses of antioxidant content were compared with measurements of fluorescence and electron paramagnetic resonance (EPR) to examine the alteration of radicals in wheat seedlings exposed to 2 days of selenium stress. Two genotypes of Polish and one of Finnish wheat, differing in their tol- erance to long-term stress treatment, were cultured under hydroponic conditions to achieve the phase of 3-leave seedlings. Afterwards, selenium (sodium selenate, 100$\mu$M concentration) was added to the media. After Se-treatment, all varieties showed an increase in carbohydrates (soluble and starch), ascor- bate and glutathione content in comparison to non-stressed plants. These changes were more visible in Finnish wheat. On the basis of lipid peroxidation measurements, Finnish wheat was recognized as the genotype more sensitive to short-term Se-stress than the Polish varieties. The antioxidant enzyme activities (superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and glutathione reductase) increased in Polish genotypes, whereas they decreased in Finnish wheat plants cultured on Se media. The action of reactive oxygen species in short-term action of Se stress was confirmed by the reduction of PSII and PSI system activities (measured by fluorescence parameters and EPR, respectively). EPR studies showed changes in redox status (especially connected with Mn(II)/Mn(III), and semiquinone/quinone ratios) in wheat cell after Se treatment. The involvement of the carbohydrate molecules as electron traps in production of long-lived radicals is postulated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies