Tytuł pozycji:
Karmienie naturalne. Fizjologiczny aspekt karmienia piersią.
W pracy zostały przedstawione korzyści płynące z naturalnego karmienia zarówno dla matki jak i jej dziecka. Opisano dobroczynny wpływ składników zawartych w pokarmie kobiecym na prawidłowy rozwój dziecka. Szczególnie istotne są jego właściwości wpływające na układ odpornościowy. Wykazano, że dzieci, które karmione były naturalnie rzadziej chorowały w okresie niemowlęcym na choroby zakaźne układu oddechowego, moczowego, pokarmowego. Najlepsze efekty osiąga się przy wyłącznym karmieniu piersią przynajmniej przez pierwszych 6 miesięcy życia. Wśród tych dzieci obserwuje się lepszy rozwój funkcji poznawczych, rozwój psychomotoryczny, osiągają one lepsze wyniki w testach badających inteligencję. U kobiet, które karmiły piersią zaobserwowano mniej powikłań w okresie połogu. Wykazano też, że karmienie piersią stwarza unikalną, pozytywną i mocną więź macierzyńską między matką a jej dzieckiem. Taki wczesny kontakt matki bardzo pozytywnie wpływa na relacje matka-dziecko i procentuje w późniejszym okresie. W pracy omówiono także najważniejsze aspekty karmienia piersią, takie jak prawidłowa technika, skuteczne ssanie, karmienie na żądanie. Celem pracy jest przybliżenie matkom praktycznych sposobów postępowania służących wspieraniu karmienia naturalnego.
The paper presents benefits of natural breast-feeding, both for the mother and the child. The beneficial influence of nutrients contained in woman’s milk on the child’s correct development has been described. The milk's properties influencing the immune system are especially crucial. It has been shown that children fed naturally, in their infancy fell for respiratory, urinary and digestive system infectious diseases more rarely. The best effects are achieved when the child is breast-fed for at least first six months of the child's life. A better psychomotor development and better development of cognitive functions has been observed in the case of such naturally fed children. They also achieve better results in psychometric tests of intelligence. Smaller number of complications in the period of puerperium have been observed in the case of women who breast-fed their children. It has also been proved that breast-feeding creates unique, positive and strong maternal bonds between the mother and her child. Such early motherly contact positively influences the mother-child relation and brings profits later on. The most important aspects of breast-feeding have also been discussed in the paper, such as its correct technique, efficient sucking mother’s breast and feeding on demand. The objective of the paper is to draw closer practical demeanour supporting natural feeding.