Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oznaczanie aminokwasów aromatycznych i ich pochodnych metodą elektroforezy kapilarnej

Tytuł:
Oznaczanie aminokwasów aromatycznych i ich pochodnych metodą elektroforezy kapilarnej
Determining of aromatic amino acids and they derivatives with use capillary electrophoresis (CE)
Autorzy:
Lip, Karolina
Słowa kluczowe:
ślina, próchnica, aminokwasy aromatyczne, elektroforeza kapilarna
saliva, caries, aromatic amino acids, capillary electrophoresis
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Aminokwasy aromatyczne pełnią w organizmie człowieka szereg ważnych funkcji, nie tylko jako elementy budulcowe białek ale także jako substraty do syntezy hormonów i neuroprzekaźników. Ich aktywność biologiczna obserwowana jest niemal we wszystkich układach organizmu, co czyni z nich potencjalne biomarkery różnych schorzeń.W pracy przedstawiono zastosowanie elektroforezy kapilarnej do oznaczania aminokwasów aromatycznych (tryptofanu i tyrozyny), i ich pochodnych (3-Cl-D-Tyr, 3-N-D-Tyr, p-N-D-Tyr i 3-J-D-Tyr) oraz możliwość zastosowania tych oznaczeń w materiale biologicznym jakim jest ślina i surowica. Oceniono również przydatność powyższych badań w diagnostyce próchnicy u dzieci. Próbki śliny do badań zostały podzielone na dwie grupy: 33 próbki pobrane od dzieci w wieku 11,2 +/– 3,7 lata, u których występowała próchnica stanowiły grupę badaną, natomiast 10 próbek pochodziło od dzieci w wieku 10,0 +/– 3,8 lata, bez objawów próchnicy (grupa kontrolna).Rozdział elektroforetyczny był prowadzony w środowisku buforu boranowego o pH=8,8 i o stężeniu 0,05 mM, w temperaturze 15°C, przy napięciu -28,1 kV. W celu optymalizacji warunków rozdziału zastosowano odwrócony przepływ elektroosmotyczny, który uzyskano dzięki użyciu sperminy a także innych kationowych związków powierzchniowo-czynnych (spermidyna, bromek heksametryny).Wyniki uzyskane metodą CE korelowały z wynikami uzyskanymi przez Panią dr Wirginię Krzyściak metodą HPLC (r=0,62103; p<0,05). Analiza statystyczna wykazała istotną różnicę w stężeniu wszystkich oznaczanych związków: L-Tryptofanu, D-Tyrozyny, 3-Chloro-D-Tyrozyny, 3-Nitro-D-Tyrozyny, p-Nitro-D-Tyrozyny oraz 3-Jodo-D-Tyrozyny pomiędzy grupą kontrolną, a grupą badaną, w której stężenie tychże związków było znacznie wyższe.

Aromatic amino acids perform many important functions in human body, not only as elements of proteins but also precursors for the synthesis of hormones and neurotransmitters. Their biological activity has been observed in almost all organism’s systems, so that, they could be a potential biomarkers of various pathologies. In this study the capillary electrophoresis (CE) was used for determining amino acids (tryptophan, thyrosine) and their derivatives (3-Cl-D-Tyr, 3-N-D-Tyr, p-N-D-Tyr, 3-J-D-Tyr) in biological materials, i.e. saliva and serum. Application of this method in diagnostics of dental caries in children was also examined. Saliva samples were divided into two groups:. the investigated group – consisted of 33 saliva samples collected from children aged 11,2 +/– 3,7 years, suffering caries, and control group – consisted of 10 samples collected from healthy children aged 10,0 +/– 3,8 years.The separation was carried out in alkaline borate buffer (pH=8,8, 0,05 mM) at 15°C under voltage of -28,1 kV. In order to optimize separation conditions, spermine as well as other cationic surface-active agents were used as an electroosmotic flow modifiers. The results obtained using CE method, correlated with those obtained by dr Wirginia Krzyściak with use HPLC method (r=0,62103; p<0,05). Statistical analysis revealed a significant differences in concentration of all analyzed compounds: L-Tryptophan, D-Tyrosine, 3-Chloro-D-Tyrosine, 3-Nitro-D-Tyrosine, p-Nitro-D-Tyrosine and 3-Jodo-D-Tyrosine between examined and control group. In the examined group concentrations of those chemical compounds was much higher.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies