Tytuł pozycji:
Antioxidative and other biochemical properties of wines, juices and beverages made from grapes
- Tytuł:
-
Antioxidative and other biochemical properties of wines, juices and beverages made from grapes
Właściwości antyoksydacyjne i inne właściwości biochemiczne win oraz soków i napojów z winogron
- Autorzy:
-
Chamielec, Anna
- Słowa kluczowe:
-
grape, antioxidant activity, total polyphenol content, capillary isotachophoresis, organic acids
winorośl, aktywność antyoksydacyjna, całkowite stężenie polifenoli, izotachoforeza kapilarna, kwasy karboksylowe
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the present work was to assess antioxidant activity and total polyphenol content, as well as the identification and determination of organic acids in white and red wines, beverages and juices derived from different grape species. The samples of wines were of the same vintage (2009) and supplied by wine growers from Garlica Murowana, near Cracow. The juices and beverages tested were bought in hypermarket Tesco in 2010. The juices freshly made from red grapes cultivated in Babice and from two different types of grapes bought in hypermarket Tesco (red brand from Egypt called Red Globe, and white brand from Italy called Vittoria) were also studied. The antioxidant activity of samples was assessed spectrophotometrically by ferric reducing antioxidant power assay (FRAP). Total polyphenol content (TPC) was estimated spectrophotometrically using the Folin-Ciocalteau reagent. Capillary isotachophoresis was used for separation and determination of organic acids. The results obtained in this study showed that red wines are richer source of natural antioxidants like polyphenols, and had higher antioxidant activity in comparison to white wines, juices and beverages. Moreover, the presence of the following organic acids: tartaric, malic, lactic, succinic and acetic was noticed in traditional wines and beverages. In all commercial juices and those made from fresh grapes, the presence of tartaric and malic acids (and in some other - also presence of lactic acid) was confirmed. Traditional white wines had higher concentrations of tartaric and malic acids as compared with red wines. This was pilot study and broader investigations with much higher number of wines, beverages and juices are needed to reassure obtained results.
Celem niniejszej pracy było wyznaczenie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitego stężenia polifenoli oraz identyfikacja i wyznaczenie stężenia wybranych kwasów karboksylowych występujących w czerwonych i białych winach, napojach oraz sokach pozyskiwanych z owoców wybranych odmian winorośli. Próbki win były wyprodukowane w 2009 roku i pochodziły z Garlicy Murowanej koło Krakowa, natomiast soki i napoje użyte do badań zostały zakupione w hipermarkecie Tesco w 2010 roku. W niniejszej pracy przebadano również świeże soki z owoców winorośli uprawianych na działce w Babicach oraz zakupionych w hipermarkecie Tesco (czerwona odmiana z Egiptu zwana Red Globe, biała odmiana z Włoszech zwana Vittoria). Aktywność antyoksydacyjna próbek była mierzona spektrofotometrycznie metodą FRAP, a całkowita zawartość polifenoli była oceniana metodą Folina-Ciocalteau'a. W celu rozdziału i oznaczenia kwasów organicznych posłużono się metodą izotachoforezy kapilarnej.Otrzymane wyniki wskazują na fakt, że tradycyjne wina czerwone są bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów takich jak polifenole i charakteryzują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną w porównaniu do win białych, soków i napojów z winogron. Ponadto, stwierdzono, że w tradycyjnych winach oraz w napojach z winogron obecne są następujące kwasy organiczne: kwas winowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, kwas bursztynowy i kwas octowy. Natomiast w sokach komercyjnych i świeżych z winogron występują kwasy: winowy i jabłkowy, a w niektórych kwas mlekowy. Tradycyjne wina białe w porównaniu do win czerwonych charakteryzują się wyższym stężeniem kwasu winowego i kwasu jabłkowego. Przeprowadzone badania mają charakter pilotowy i wymagają dalszych badań na większej grupie win, napojów i soków z winogron.