Tytuł pozycji:
Taste organs of black ghost knifefish Apteronontus albifrons Linnaeus 1766 (Pisces) - morphology and location (SEM, TEM)
- Tytuł:
-
Taste organs of black ghost knifefish Apteronontus albifrons Linnaeus 1766 (Pisces) - morphology and location (SEM, TEM)
Narządy smaku ducha amazońskiego Apteronotus albifrons Linnaeus 1766 (Pisces) – budowa i rozmieszczenie (SEM, TEM).
- Autorzy:
-
Banasik, Małgorzata
- Słowa kluczowe:
-
Gymnotiformes, Apteronontus albifrons, taste buds, SEM, TEM
Gymnotiformes, Apteronontus albifrons, kubki smakowe, SEM, TEM
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The master's thesis describes the taste organs' morphology and location of the black ghost knifefish (Apteronotus albifrons). It's a freshwater fish living in the rivers of South America.Light microscopy, scanning electron microscopy and transmission electron microscopy were used for the reseach,The taste organs' morphology of the black ghost knifefish resembles the morphology of other investigated species.The taste buds contain three kinds of cells – taste receptor cells, supporting cells and basal cells.Two kinds of taste buds were observed – one located on a level with the epidermis surface and second located on the mucous membrane's elevation. Their dimensions don't differ in comparison to other species. The external taste buds of the black ghost knifefish are located mostly on its head – 72 per sq mm.The number of taste buds decreases in the direction of its tail (0,36 per sq mm). In comparison to other species, the black ghost knifefish has few taste buds. It's probably compensated for electroreceptors.Ultrastructure of taste buds of black ghost knifefish is similar to other examined fish species.
Praca opisuje morfologię oraz rozmieszczenie narządów smaku u ducha amazońskiego (Apteronontus albifrons). Jest to ryba słodkowodna żyjąca w rzekach Ameryki Południowej.Do badań wykorzystano metody mikroskopii świetlnej, mikroskopii elektronowej skaningowej i transmisyjnej.Morfologia narządów smaku ducha amazońskiego nie różni się zasadniczo od innych zbadanych gatunków.Kubki smakowe badanego gatunku zbudowane są z trzech rodzajów komórek – receptorowych smakowych, zrębowych oraz bazalnych. Zaobserwowano dwie możliwości usytuowania kubków smakowych – położone na równi z powierzchnią śluzówki oraz na wzniesieniu śluzówki. Wielkością nie odbiegają one od narządów smaku innych gatunków ryb.Najwięcej zewnętrznych kubków smakowych u ducha amazońskiego występuje na powierzchni głowy – 72/mm2. Liczba narządów smaku maleje w kierunku doogonowym (0,36/mm2).W porównaniu do innych gatunków duch amazoński ma mało kubków smakowych. Przypuszczalnie ich niewielka liczba jest rekompensowana przez obecność narządów elektrolokacyjnych.Budowa ultrastrukturalna kubków smakowych ducha amazońskiego jest podobna do wcześniej przebadanych gatunków ryb.