Tytuł pozycji:
Wpływ biodostępności związków fenolowych na aktywność biologiczną ekstraktów z liści cebuli zwyczajnej (Allium cepa).
It is long known that the diet has a huge impact on the human body. The human diet can prevent many diseases, including cancer. Among many compounds of plant origin, polyphenoles have been shown to affect cellular traits crucial for cancer development. Currently, the properties of isolated and purified substances are predominantly analyzed, however, rather than purified compounds, the human diet comprise complex mixtures of substances. Notably, their activity is determined by the content, but also by their processing in the human digestive system. The aim of this study was to elucidate the effect of phenolic compounds bioaccessibility on the biological activity of extracts from the onion leaves, and the impact of these extracts on the cytostatic effect of TNFα. The activity of three kinds of extracts on the proliferation and motility of human gastric AGS cells was compared: extracts from raw onion leaves, from the leaves undergone simulated gastrointestinal digestion and dialysis, which simulates gastrointestinal absorption.The study revealed the differences between the activity of the extracts; the extracts from raw and digested onion leaves of exerted inhibitory effect on both proliferation and motility of AGS cells, whereas the dialyzed extract exerted a cytoprotective effect. The strongest inhibition of AGS cell proliferation and migration activity was observed in the presence of digested extract, which also augmented the cytostatic effect of TNFα. In contrast, dialyzed extract attenuated inhibitory effect of both DMSO and TNFα on cell proliferation and motility. In conclusion, simulated gastrointestinal digestion and absorption, which affects the bioavailability of phenolic compounds of onion leaves, dramatically affect their biological activity. Further research is necessary to identify the mechanisms responsible for this phenomenon.
Od zarania dziejów wiadomo, iż dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, może zapobiegać licznym chorobom, w tym także nowotworom. Wiele związków pochodzenia roślinnego, a przede wszystkim polifenole, wpływają na cechy komórek nowotworowych. Obecnie wiele badań poświęconych jest analizie działania oczyszczonych substancji. Jednak dieta człowieka nie składa się z pojedynczych związków, tylko z ich mieszanin. Na aktywność takiej mieszaniny wpływają nie tylko jej składniki, ale także procesy, którym jest ona poddawana podczas obróbki trawiennej w przewodzie pokarmowym człowieka. W pracy zanalizowano wpływ biodostępności związków fenolowych na aktywność biologiczną ekstraktów z liści cebuli oraz wpływ tych ekstraktów na cytostatyczne działanie cytokiny TNFα. Porównano aktywność wyciągów surowych, poddanych symulowanej obróbce trawiennej oraz symulowanemu wchłanianiu jelitowemu. Procesy, jakim poddane były ekstrakty miały na celu odtworzenie wpływu działania ludzkiego układu trawiennego na ich skład.Wykazano, iż wyciągi wpływają na podstawowe cechy komórek ludzkiego raka żołądka AGS związane z promocją i progresją nowotworu, takie jak aktywność proliferacyjna i migracyjna. Pokazano różnice w aktywności poszczególnych wyciągów. Wyciągi z surowych oraz trawionych liści cebuli działały cytostatycznie, z kolei ekstrakt dializowany - cytoprotekcyjnie. Najsilniejszym działaniem hamującym proliferację i migrację komórek charakteryzował się wyciąg z trawionych liści cebuli. Efekt cytoprotekcyjny wywoływany przez ekstrakt dializowany uwidaczniał się zarówno poprzez wzmożenie aktywności proliferacyjnej, jak i ruchliwości komórek AGS. W niniejszej pracy wykazano również, że wyciąg dializowany ma zdolność do niwelowania cytostatycznego wpływu TNFα na badane komórki. Natomiast ekstrakt z liści trawionych wzmaga ten efekt.Podsumowując, obróbka trawienna wpływa na biodostępność oraz aktywność składników pokarmowych. Z drugiej strony, trudno jest jednoznacznie określić wpływ, jaki wywierają na ludzki organizm substancje, które zostały strawione i przedostały się do krwioobiegu. A zatem problem biodostępności substancji bioaktywnych stanowi szerokie pole do dalszych badań.