Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena jakości półstałych postaci leku recepturowego

Tytuł:
Ocena jakości półstałych postaci leku recepturowego
Quality assessment of semisolid dosage forms.
Autorzy:
Geller, Justyna
Słowa kluczowe:
ointment bases, vitamin A, retinol palmitate, compounded ointments
podłoża maściowe, witamina A, palmitynian retinolu, maści złożone
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Trwałość maści zależy od wielu czynników, w tym: rodzaju i składu podłoża, rodzaju roztworu witaminy A, metody sporządzania maści (klasyczna w moździerzu lub za pomocą miksera recepturowego Unguator) oraz miejsca i temperatury przechowywania maści zaraz po sporządzeniu. W pracy opisano wykonanie 108 maści na podstawie 7 przepisów lekarskich i ich obserwacje przez 6 tygodni przechowywania.

Stability of ointments depends on many factors like: type and composition of ointment bases, type of vitamin A solution, methods of ointment preparing (classic method or by using Unguator), temperature and place of storing. In this work 108 ointments due to 7 prescription had been carried on and studied for 6 following weeks.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies