Tytuł pozycji:
Ocena właściwości kosmetycznych żeli termowrażliwych
Celem podjętych badań była ocena wpływu temperatury na żelowanie formulacji termowrażliwych sporządzonych na bazie poloksameru 15%, 18% lub 20% z dodatkiem lub bez Carbopolu i/lub nalewki z kwiatków arniki. Wprowadzenie dodatkowych substancji miało na celu sprawdzenie ich wpływu na właściwości reologiczne żeli poloksamerowych. Sporządzone formulacje badano w temperaturach charakterystycznych dla użytkowania preparatu kosmetycznego wyjętego z lodówki (10°C), przechowywanego w temperaturze pokojowej (22°C) oraz po aplikacji na skórę (32°C). Właściwości reologiczne badano przy użyciu reometru stożkowego. Wyniki badań wykazują, że ilość poloksameru oraz dodatkowych składników formulacji wpływa zarówno na temperaturę żelowania jak i na właściwości reologiczne. Dodatek Carbopolu i nalewki z arniki podwyższa temperaturę żelowania. Stwierdzono również, że badane układy z dodatkiem Carbopolu i nalewki z arniki charakteryzują się zwiększoną lepkością w zakresie temperatur poniżej temperatury żelowania. Na podstawie krzywych płynięcia stwierdzono, że wraz ze wzrostem zawartości poloksameru w układzie i temperatury badania następuje zwiększenie lepkości układów.
The aim of the study was to assess influence of temperature on gelation process of thermosensitive gels. Gels containing 15%, 18% or 20% of poloxamer with or without Carbopol and/or with Arnica montana tincture were prepared. The influence of additional substances on rheological properties of poloxamer gels was also evaluated. The rheological properties of prepared gels was investigated in three temperatures: 10°C, 22°C and 32°C by using rotational viscometer. The results showed that the amount of poloxamer and additional substances had influence on both gelation temperature and rheological properties. Moreover prepared gels with addition of Carbopol and Arnica montana tincture had increased gelation temperature and viscosity below gelation temperature. It was also observed that increasing amount of poloxamer and temperature caused increased gels viscosity.