Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Factors determining the water chemical composition of Chochołowski stream in West Tatra during low water levels.

Tytuł:
Factors determining the water chemical composition of Chochołowski stream in West Tatra during low water levels.
Właściwości chemiczne i fizyczne wód Chochołowskiego Potoku w czasie niżówki jesiennej w Tatrach Zachodnich.
Autorzy:
Radosz, Iwona
Słowa kluczowe:
chemizm wód, niżówka,twardość,pH,wody Chochołowskiego Potoku,Tatry Zachodnie
water chemistry; low water level; total hardness, pH; Chochołowski Stream;West Tatra
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of research was hydrochemical characteristic of stream and spring waters. The research took place in West Tatra in Chochołowska Valley. Fourty one water samples were taken from Chcohołowski stream waters. In hydrochemical laboratory of IGiGP UJ 14 ions (Ca2+, Mg2+, Na+, K+, NH4+, Li+, CHO3-, SO42-, Cl-, NO3-, NO2-, PO43-, F-, Br-) were measured using method of chromatography (DIONEX ICS-2000). Special attention was put of methods of making pH and total hardness. Waters were classified in respect of hydrochemical, hardness and water quality classes (Dz.U. Nr poz. 1545 i Nr 143 poz. 896).Chemistry of waters is characterized by domination of calcium (18,2mg•dm-3, (58,1% mval)) among cations and bicarbonates (72,1 mg•dm-3 (80,0% mval)) among anions. According to hydrochemical classification of Szczukariew and Prikłoński these waters are four-ion, class 39(SO¬4–HCO3–Mg–Ca)and three-ion, class 18(HCO3-Mg-Ca). Because of low concentration of calcium and magnesium these waters are fairly very soft (51%), soft (37%)and medium hard(12%);(Pazdro, Kozerski 1990). Acording to water quality classes tested waters belong to first class. The lowest ion concentrations were detected in water in the crystalline portion of the Tatra Mountains (excluding sodium), while the highest concentrations were detected in the sedimentary portion.

Celem pracy była charakterystyka hydrochemiczna wód powierzchniowych i podziemnych. Badania przeprowadzono w Tatrach Zachodnich w Dolinie Chochołowskiej (TPN). Pobrano 41 próbek wody z wód Chochołowskiego Potoku. W laboratorium hydrochemicznym IGiGP oznaczono 14 jonów (Ca2+, Mg2+, Na+, K+, NH4+, Li+, CHO3-, SO42-, Cl-, NO3-, NO2-, PO43-, F-, Br-) metodą chromatografii jonowej używając DIONEX ICS-2000. Szczególną uwagę zwrócono na metodykę oznaczenia w wodzie pH, twardości ogólnej. Wody sklasyfikowano pod względem: hydrochemicznym, twardości ogólnej ,mineralizacji i jakości wód (Dz.U. Nr 257 poz. 1545 i Nr 143 poz. 896).Chemizm wód charakteryzuje się dominacją wapnia (18,2mg•dm-3, (58,1% mval)) wśród kationów i wodorowęglanów (72,1 mg•dm-3 (80,0% mval)) wśród anionów. Według klasyfikacji hydrochemicznej Szczukariewa i Prikłońskiego wody są czterojonowe, klasy 39 (SO¬4–HCO3–Mg–Ca) oraz trzyjonowe, klasy 18 (HCO3–Mg–Ca). Ze względu na niskie stężenia wapnia i magnezu są to głównie wody bardzo miękkie (51%) ,miękkie (37%) lub średnio twarde(12%) (Pazdro, Kozerski 1990). Pod względem jakości są to wody pierwszej klasy czystości. Największe stężenia jonów były zlokalizowane w trzonie krystalicznym Tatr (oprócz sodu ),natomiast najwyższe były zbadane ich osadowej części.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies