Tytuł pozycji:
Ocena efektywności mielenia substancji o właściwościach peelingujących
The following thesis is dedicated to measuring the influence of effectiveness of grinding on the peeling properties. The nutshells of English walnut (Juglans regia) were chosen as themodel peeling substance.This paper covers the comminution of the material, done by using three types of pulverizers, as well as examining the relation between the number of grinding cycles and thesize of particles acquired through the process. Grounded material was analyzed in order to determine the particle size of obtained fractions and their ability to flow. Grinding of the material was conducted to prepare it for being used in preparation of the peelings, which werethen used in later part of the research.Readied products containing ground walnut nutshells and commercial compounds were investigated in order to define and juxtapose their scrubbing abilities. Thus, various peelings containing powders from individual pulverizers and pre-defined, previously chosen grain sizewere prepared. Commercial peeling products with different applications and different abrasive particle size were selected. Final peeling ability rating was assessed through the usage of reometer with a system adapted specially for this purpose, as well as a plate covered withcolloidal silica gel, used as the carrier for the analyzed peeling. Gathered results and observations allow to determine the impact of the grain size on the effectiveness of exfoliation and thus foresee the possible applications of the preparations.
Prezentowana praca została poświęcona próbie oceny wpływu efektywności mielenia na właściwości peelingujące, jako modelowa substancja peelingująca do badań zostały wybrane łupiny z orzecha włoskiego [INCI Junglas Shell].W ramach pracy zostało wykonane rozdrabnianie surowca, dokonane przy użyciu trzech rodzajów młynów, a także sprawdzenie zależności wielkości uzyskanych cząstek od ilość cykli mielenia. Rozdrobniony surowiec został poddany analizom mającym na celu określeniewielkości uziarnienia uzyskanych frakcji oraz zbadaniu ich zdolności płynięcia.Rozdrabnianie surowca miało na celu przygotować go do sporządzenia peelingów użytych w dalszej części badań.Przygotowane preparaty, zawierające zmielone łupiny orzecha włoskiego oraz preparaty handlowe zostały poddane badaniu, mającemu określić i porównać ich zdolność peelingująca.W związku z tym, wykonano peelingi zawierające ziarna uzyskane z poszczególnych młynów oraz ziarna o zdefiniowanej, wybranej wielkości. Z preparatów handlowych wytypowano peelingi, różniące się zastosowaniem, a w związku z tym również i wielkością cząsteczekścierających. Oceny zdolności peelingujących dokonano przy użyciu reometru ze specjalnie przystosowanym do tego celu układem oraz przy użyciu płytki pokrytej żelem koloidalnej krzemionki służącej jako nośnik dla analizowanego peelingu. Uzyskane wyniki i spostrzeżenia pozwalają określić wpływ wielkości ziarna na efektywność złuszczania oraztym samym wytypować i przewidzieć ewentualne zastosowanie preparatów.