Tytuł pozycji:
Knowledge of dialysis patients on the principles of nutrition and their eating habits
Cel pracy: Celem pracy jest poznanie wiedzy chorych dializowanych na temat prawidłowych zasad żywienia i ich nawyków żywieniowych. Uzyskane wyniki mogą posłużyć do opracowania materiałów edukacyjnych dla pacjentów dializowanych, które pozwolą na podejmowanie skuteczniejszych działań, zmierzających do poprawy jakości leczenia i życia.Materiał i metoda: W badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, wykorzystując technikę ankiety. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Badaniem objęto 100 pacjentów dializowanych, 50 hemodializowanych i 50 dializowanych otrzewnowo.Wyniki: Analiza przeprowadzonych badań wykazała, że poziom wiedzy pacjentów jest na średnim poziomie. Wyniki badań wskazują na potrzebę edukacji żywieniowej we wszystkich grupach niezależnie od ich stanu odżywienia ze względu na licznie popełniane błędy żywieniowe w spożyciu głównych składników pokarmowych.
Aim: Aim of the work is understanding of knowledge dialysis patient about the correct principles of nutrition and their eating habits. The results obtained can be used to develop educational materials for dialysis patients, that will to take effective action to improve the quality of treatment and life.Material and method: In researching method was used diagnostic survey, extract survey technique. Research instrument was original questionnaire. Study of 100 dialysis patients, 50 hemodialysis patients and 50 peritoneal dialysis.Results: Analysis of the research demonstrate that patient's level of knowledge is at the average level. Results indicate the need for nutrition education in all groups regardless of their nutritional status due to the many committed dietary mistakes the intake of major nutrients.