Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Distribution of polyacetylenes and other important plant components in the transverse section of the plants root in Apiaceae vegetables.

Tytuł:
Distribution of polyacetylenes and other important plant components in the transverse section of the plants root in Apiaceae vegetables.
Dystrybucja poliacetylenów i innych ważnych związków w przekroju poprzecznym korzeni roślin z rodziny Apiaceae
Autorzy:
Marczyńska, Aleksandra
Słowa kluczowe:
falcarinol, falcarindiol, Raman mapping, cluster analysis, in situ
falkarinol, falkarindiol, mapowanie ramanowskie, analiza skupień, in situ
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of this thesis was to determine the spatial distribution of polyacetylenes in the roots of white carrot, parsley and celery by Raman spectroscopy. Parsley and celery samples were obtained from the district Proszowice in Malopolska province while the white carrot samples have been selected from the University of Agriculture in Krakow. In this study information on the distribution of falcarinol, falcarindiol, lignin, cellulose, pectin and starch was obtained. All results were acquired using Raman mapping technique and analyzed with the integration and cluster analysis. The results showed an inhomogeneous distribution of the compounds that have been found in the roots. In case of polyacetylenes, starch and lignin the relation between their occurrences and the location in tissue was determined. For cellulose and pectin there was no such relation observed. All samples were analyzed by integral and cluster analysis and the results are consistent.

Celem niniejszej pracy było określenie przestrzennej zawartości poliacetylenów w korzeniach marchwi białej, pietruszki i selera za pomocą spektroskopii rozproszenia Ramana. Próbki pietruszki i selera zostały pozyskane z powiatu proszowickiego w województwie małopolskim, natomiast marchwi białej zostały wyselekcjonowane z hodowli Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W toku przeprowadzonych badań uzyskano informację o rozmieszczeniu w korzeniach roślin falkarinolu, falkarindiolu, ligniny, celulozy, pektyny oraz skrobi. Informacje te uzyskano dzięki zastosowaniu techniki mapowania ramanowskiego oraz analizy integracyjnej i skupień. Wyniki pokazane w pracy wskazują na niejednorodne rozmieszczenie analizowanych związków w korzeniach roślin. W przypadku poliacetylenów, skrobi i ligniny scharakteryzowano zależność ich występowania od miejsca w tkance. Dla celulozy i pektyny natomiast takiej korelacji nie zaobserwowano. Wszystkie próbki zostały przeanalizowane przy użyciu analizy integracyjnej i chemometrycznej analizy skupień. Wyniki obu analiz są zbieżne.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies